Film Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?” u trci za Zlatnog lava

Film je posvećen ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama…njih 8.372″, rekla je Žbaniž. Uloge u filmu tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović i drugi

Igrani film “Quo vadis, Aida?”, bosanskohercegovačke scenaristkinje i rediteljke Jasmile Žbanić, u produkciji Deblokade iz Sarajeva, uvršten je u glavni, takmičarski program 77. Venecijanskog filmskog festivala i takmičiće sa 20 filmova iz cijelog svijeta za glavnu nagradu Festivala – Zlatnog lava, saopšteno je iz produkcijske kuće Deblokada.

“Biti izabran na Venecijanski filmski festival je za nas velika nagrada. Venecijanski festival, kao jedan od najvažnijih svjetskih filmskih događaja, će omogućiti da film gleda veliki broj ljudi, a to je upravo ono što smo željeli. Nadamo se da će i u regionu film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima. Želim da se zahvalim ekipi koja je radila pod teškim uslovima dajući svoj maksimum, zatim ljudima koji su vjerovali u film i kada mnogi nisu, a posebno onima koji su film podržali. Želim da se zahvalim i našim porodicama koje su pet godina trpjele stres i nestabilnosti koje je rad na ovom filmu donosio. Film je posvećen ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama…njih 8.372”, rekla je Žbanić.

Uloge u filmu tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović i drugi.

Autorsku ekipu čine Christine A. Maier (direktorka fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor), prenosi Al Jazeera.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH).

Film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions  (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška).

Pored Radio Televizije Bosne i Hercegovine, koja je jedini partner iz regiona, u realizaciju filma su uključeni i Turska TRT, njemačko-francuska TV ARTE/ ZDF i austrijski ORF.

Ovogodišnji Venecijanski festival biće održan od 2. do 12. septembra.

Predsjednica žirija je proslavljena glumica Cate Blanchett.

Među dosadašnjim učesnicima festivala nalaze se imena najprestižnijih svjetskih autora koji su obilježili istoriju svjetske kinematografije: Renoira, Kurosawe, Laurence Oliviera, Rosselinija, Tarkovskog, Antononija, Viscontija, Bunuela, Wim Wendersa, Godarda, Ang Lee, Sofia Copole, Guliermo del Tora…

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Zlatni lav je film “Joker”, reditelja Todda Phillipsa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!