Kalač: Otvaranje avio linije Luksemburg-Tivat nije bilo u političke svrhe, za potrebe izbora, da bih dovela dijasporu da glasa

Nažalost, na vrlo ružan, gnusan i primitivan način mnogi ljudi, pa čak i ovi iz miljea ‘poznatih’ su se poigrali sa okolnostima koje su se izdešavale u vezi sa avio linijom, sa pandemijom virusa COVID-19 koji je bio glavni razlog odustajanja u posljednjem času, kako bi upotpunili svoju predizbornu kampanju i dobili nekakve političke poene, radujući se iznenadnom ukidanju jedne već dogovorene veze Crne Gore sa Evropom. Njima mogu da kažem ‘bravo’ i drago mi je što ste nas, crnogorsku dijasporu iz Luksemburga, po prvi put i pomenuli za sve ovo vrijeme postojanja na političkoj sceni, pošto smo za vas bili ‘sredstvo’ za ostvarivanje određenih ciljeva, a nikad narod koji pripada Crnoj Gori. I ovdje ste uspješno odradili podjelu, a ne pobjedu, saopštila je Kalač

Fetija Kalač (Foto: Privatna arhiva)

Predsjednica Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu, Fetija Kalač, demantovala je, kako je rekla, zlonamjerne tvrdnje da je otvaranje avio linije na relaciji Luksemburg – Tivat bilo u političke svrhe, za potrebe izbora, “kako bih dovela brojnu dijasporu da glasa”.

“Nažalost, na vrlo ružan, gnusan i primitivan način mnogi ljudi, pa čak i ovi iz miljea ‘poznatih’ su se poigrali sa okolnostima koje su se izdešavale u vezi sa avio linijom, sa pandemijom virusa COVID-19 koji je bio glavni razlog odustajanja u posljednjem času, kako bi upotpunili svoju predizbornu kampanju i dobili nekakve političke poene, radujući se iznenadnom ukidanju jedne već dogovorene veze Crne Gore sa Evropom. Njima mogu da kažem ‘bravo’ i drago mi je što ste nas, crnogorsku dijasporu iz Luksemburga, po prvi put i pomenuli za sve ovo vrijeme postojanja na političkoj sceni, pošto smo za vas bili ‘sredstvo’ za ostvarivanje određenih ciljeva, a nikad narod koji pripada Crnoj Gori. I ovdje ste uspješno odradili podjelu, a ne pobjedu’, saopštila je Kalač.

Kako je rekla, avio linija je za iseljenike bila proizvod velikog rada i truda sa strancima, “da ih ubijedimo da treba otvoriti liniju, jer nam je potrebna, jer ne možemo tek tako lako da stignemo kući, u Crnu Goru, jer treba da koristimo aerodrome u drugim zemljama, a do tih aerodroma treba doći sa nekoliko sati vožnje”.

“i, naravno, vama je dom blizu, a nama je daleko, na nekih par hiljada kilometara. I onda se vi usuđujete da izbijate raznorazne pošalice na račun linije, koja bi nam, vjerujte, olakšala život, želju, težnju da dođemo što prije u našu domovinu. O ovoj liniji se govorilo unazad decenijama, ali nije bilo adekvatnih uslova za njenu realizaciju, i najzad, kad se to desilo, naišla sam na ova ‘neodobravanja’. Jer, zašto bi se uopšte pozdravilo nešto što je za dobrobit mog, vašeg naroda? Bolje je suditi, osuđivati i obavezno nas povezivati sa aktuelnom situacijom. Umjesto toga, jeste li se zapitali jesmo li dobrog zdravlja, pošto muku mučite u parlamentu i iskazujete neizmjernu brigu zbog otkazivanja linije. Nijeste, a i zašto biste? Mi smo vam bili glavna tema dešavanja i slatko ste se nasladili otkazivanjem linije. Nek’ vam je prosto i da vam što češće budemo tema razgovora i diskusija”, piše u saopštenju.

“A javnosti”, dodala je, “putnicima iseljenicima, prijateljima, dobrim ljudima, novinarima RTCG-a koji su imali povjerenja u mene, duboko se izvinjavam zbog otkazivanja linije, u koju smo polagali nadu do zadnjeg trena i zaista mislili da će se realizovati”.

“U sat vremena, situacija se, nažalost, promijenila. Od zadnje rezervacije karte do otkazivanja leta bilo je svega nekih desetak minuta, a na odluku Vlade Luksemburga se nije moglo ni u kom slučaju uticati. Okolnosti su bile takve da smo morali da prihvatimo i da sačekamo neki novi datum za ponovno otvaranje linije. Avio kompanija Lukser je pohvalila napore Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu, koje je održalo riječ odradivši sve što je trebalo. Takođe, istakli su da možemo da očekujemo let već od oktobra i to najvjerovatnije na relaciji Luksemburg-Podgorica. Od njih sam dobila riječi hvale za moj trud, rad i posvećenost. I tužno je da od stranaca dobijete samo takve pohvale, dok vaši ljudi nastoje da vas izlože poruzi i da vas povrijede. Jer, što bi rekli, ‘ne daj Bože da ti je dobro’”, rekla je Kalač.

Ona je svima poželjela dobro zdravlje.

“Da što jači izađemo iz ove pandemije, da uskoro i mi iz dijaspore posjetimo naš rodni kraj, da nas pandemija ujedini kroz solidarnost i prave ljudske vrijednosti, a ne razjedini i podijeli”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!