Crna Gora: Izglasan Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola

Iz organizacije LGBTI forum progres su usvajanje zakona ocijenili kao istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori

Foto: Printscreen

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je danas je u Skupštini Crne Gore.

Za usvajanje  Predloga zakona o istopolnom partnerstvu bila je potrebna podrška 41 poslanika, a danas je izglasan glasovima 42 poslanika.

Iz organizacije LGBTI forum progres su usvajanje zakona ocijenili kao istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

“Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona”, kaže se u saopštenju. “Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, kao i cjelokupna zajednica koju okupljamo, pozdravlja usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestita svim LGBTI osobama ovaj istorijski dan”, kazali su oni.

Takođe su saopštili da je činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima neizrecivo veliki značaj za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori, prenose “Vijesti”.

“Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo, na naročitu radost cjelokupne LGBTI zajednice. Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali. Sada ostaje ono ključno – primjena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba”, kaže se u saopštenju.

Bojana Jokić iz LGBT Forum Progresa kazala je da, iako je današnje glasanje velika stvar za Crnu Goru, “želim kratko da se osvrnem i na dešavanja koja minulih sedmica potresaju naše društvo”.

“Kao aktivistkinja i građanka sam zabrinuta zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda kojima svjedočimo, a koja nas podsjećaju da niko od nas nije slobodan i jednak dok svi u društvu nisu slobodni i jednaki. 

John M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar kazao je da je osjećaj neopisiv, ali da je put do suštinske jdnakosti pred nama.

“Osjećaj da su od danas ljubav i partnerstvo svih nas u LGBTI zajednici prepoznati i priznati u očima zakona je neopisiv. Ne mogu da kažem da smo od danas potpuno jednaki, jer je put do stvarne i suštinske jednakosti tek pred nama, ali je načinjen veliki korak naprijed u prepoznavanju da mi, istopolni parovi, uopšte postojimo. Skupština je stala na stranu jednakosti i ljubavi i poslala jasnu poruku da Crna Gora ide naprijed. Nadam se da će institucije opravdati povjerenje i dosljedno sprovoditi ovaj zakon, čime će se utrti put ka stvarnoj ravnopravnosti. Danas imamo razloga da slavimo i radujemo se, a od sjutra nastavljamo borbu za jednakost i dostojanstvo”, zaključio je on.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!