Negator genocida Peter Handke uskoro dobija bistu u Banjaluci

Handke je u mnogim gradovima u BiH označen kao persona non grata, ali čini se da je Banjaluka izuzetak. Dodjela Nobelove nagrade Handkeu dočekana je kao uvreda za žrtve genocida, a njegova bista u BiH dodatno je poniženje svih žrtava agresije

Peter Handke (Foto: Printscreen/Nobel Prize)

Negator genocida i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke uskoro će imati svoju bistu u Banjaluci.

Handke je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincima, a na bisti radi banjalučki vajar Bojan Mikulić, prenose mediji.

Handke je u mnogim gradovima u BiH označen kao persona non grata, ali čini se da je Banjaluka izuzetak.

Dodjela Nobelove nagrade Handkeu dočekana je kao uvreda za žrtve genocida, a njegova bista u BiH dodatno je poniženje svih žrtava agresije.

Handke je, zajedno s kanadskim piscem Robertom Dikinsonom (Dickson), u martu 2004. godine potpisao apel koji poziva na odbranu Slobodana Miloševića, a iste godine posjetio je bivšeg srbijanskog predsjednika u zatvoru u Hagu. Iznosio je tvrdnje da su muslimani iscenirali pokolje nad sobom u Sarajevu i da su za to krivili Srbe. Ne vjeruje ni da su srpski vojnici masakrirali hiljade muslimana u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Ovo sve se dešava uoči 11. jula i 25. godišnjice od genocida u Srebrenici što predstavlja otvorenu ranu Bošnjacima, prenosi “Avaz”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!