Obdukcija koju je zatražila porodica pokazala da je Džordž Flojd umro od gušenja

Pravni zastupnik porodice Džordža Flojda rekao je da je uzrok gušenja pritisak na njegova leđa i vrat policajca koji je držao koljeno na Flojdovom vratu nekoliko minuta i oglušivao se o njegova upozorenja da ne može da diše. “Patolog je utvrdio da je pritisak prekinuo dotok krvi u Flojdov mozak dok mu je teret na leđima onemogućio disanje”, naveo je Kramp

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Obdukcija tijela Džordža Flojda, koju je zatražila njegova porodica, pokazala je da je preminuo od gušenja, izjavio je advokat Ben Kramp.

Pravni zastupnik porodice Džordža Flojda rekao je da je uzrok gušenja pritisak na njegova leđa i vrat policajca koji je držao koljeno na Flojdovom vratu nekoliko minuta i oglušivao se o njegova upozorenja da ne može da diše.

“Patolog je utvrdio da je pritisak prekinuo dotok krvi u Flojdov mozak dok mu je teret na leđima onemogućio disanje”, naveo je Kramp.

Džordž Flojd preminuo je prošlog ponedjeljka u Mineapolisu nakon policijskog privođenja.

Nalazi obdukcije koju je zatražila Flojdova porodica razlikuju se od zvanične autopsije čiji su djelovi navedeni u krivičnoj prijavi protiv policajca Dereka Čouvina koji je uhapšen i optužen za ubistvo Džordža Flojda.

Po njenim nalazima uzroci smrti povezivani su sa fizičkim obuzdavanjem kojem je bio izložen, zdravstvenim tegobama od kojih je patio, kao i mogućem prisustvu intoksikanata u njegovom telu. U zvaničnoj autopsiji navedeno je da nema nalaza koji potvrđuju da bi uzrok smrti Džorža Flojda moglo biti gušenje ili davljenje.

Obdukciju čiji nalazi ukazuju da je Flojd preminuo od posledica gušenja izvršili su Majkl Baden i Alesija Vilson.

Baden je bivši glavni patolog grada Njujorka koji je uradio autopsiju Erika Garnera, Afroamerikanca protiv koga je tokom policijske intervencije primijenjen zahvat “kragna”, koji je preminuo 2014. u Njujorku. I Garner se tokom privođenja policajcima žalio da nije u mogućnosti da diše.

Takođe, Baden je obdukovao i tijelo Majkla Brauna, osamnaestogodišnjaka koga je ustrijelila policija u Fergusonu u državi Mizuri. Patolog je u tom slučaju utvrdio da nije bilo tragova borbe što se kosi sa policijskim tvrdnjama da je borba između Brauna i policajca dovela do pucnjave.

Derek Čouvin, jedan od četvorice policajaca koji je prošlog ponedjeljka privodio Flojda, optužen je za njegovo ubistvo. U krivičnoj prijavi protiv njega navedeno je da je svoje koleno na Flojdovom vratu držao prislonjeno osam minuta i četrdeset šest sekundi (8:46) – tri minuta duže od trenutka kada je Flojd prestao da govori i diše. Takođe, u prijavi je navedeno i da se oglušio o sugestiju kolege da bi Flojda, koji je ležao na zemlji lica okrenutog prema podlozi, trebalo okrenuti na stranu.

ADVOKAT PORODICE FLOJD: IMA DOKAZA DA JE UBISTVO IZVRŠENO SA PREDUMIŠLJAJEM

Ben Kramp, advokat porodice Džordža Flojda, izjavio je da je protiv policajca koji je priveden i optužen za ubistvo Afroamerikanca, trebalo da bude podnijeta optužnica za ozbiljnije krivično djelo.

“Nije nam jasno kako to nije okvalifikovano kao ubistvo prvog stepena”, rekao je Kramp televiziji CBS.

Kramp je istakao da vjeruje da postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju da je Čouvin djelovao sa predumišljajem.

U krivičnoj prijavi protiv policajca Dereka Čouvina navedeno je da je patolog zaključio da je smrti Džordža Flojda kombinacija fizičkog obuzdavanja, moguća opojna sredstva u tijelu i zdravstvene tegobe koje je imao.

DETALJI KRIVIČNE PRIJAVE: ČOUVIN SE OGLUŠIO O UPOZORENJE KOLEGE

Kako je u prijavi navedeno – skoro tri minuta pošto je Flojd prestao da se pomjera i govori, javio je Asošijeted pres.

Opisano je da je Flojda jedan od policajaca držao za leđa, a drugi za noge – dok je Čouvin postavio svoje koljeno na njegovu glavu i područje vrata. Kada je jedan od policajaca ukazao da je zabrinut i upitao da li je potrebno Džordža Flojda, koji je bio vezan lisicama, pomeriti na stranu, Čouvin se sa time nije saglasio.

U prijavi je navedeno da je Flojd pružao otpor policajcima koji su pokušavali da ga smjeste u patrolna kola – a u jednom momentu našao se na zemlji licem okrenutim prema podlozi.

U istom dokumentu navedeno je da nalazi autopsije nisu otkrili ništa što bi ukazivalo na gušenje. Navedeno je da je patolog zaključio da je smrti Džordža Flojda doprinijela kombinacija fizičkog obuzdavanja, moguća opojna sredstva u tijelu i zdravstvene tegobe koje je imao, prenosi Glas Amerike.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!