Marković najavio otvaranje granica, Crna Gora prva država u Evropi bez aktivnih slučajeva koronavirusa

Mi smo trenutno korona fri država, ali to ne znači da smo na kraju posla zbog toga što je globalno pandemija na snazi. Za nas posao nije stao, moramo da spriječimo unos virusa, i njegovo širenje. Mjere bi, kako je Institut najavio, trebale da stupe na snagu od 1. juna i to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Mi tako već ulazimo u proces uvođenja javnih okupljanja uz određene mjere, rekao je Marković


Foto: GOV.ME

Prvih dana juna Crna Gora će otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje.

To je na konferenciji za novinare rekao premijer Duško Marković.

Pojasnio je da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika. 

“Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka…”, rekao je Marković.

Najavio je da je namjera da se od naredne sedmice otvore vrtići, igraonice.

“Biće dozvoljena svadbe, krštenja, ograničen broj publike na sportskim događajima, uz odgovarajuće mjere”, rekao je Marković.

“SA LITIJAMA DA NAS NE STRAŠI NIKO”

Odgovarajući na pitanje o popuštanju mjera o javnim okupljanjima, premijer je rekao da “epidemija još nije okončana”.

“Mi smo trenutno korona fri država, ali to ne znači da smo na kraju posla zbog toga što je globalno pandemija na snazi. Za nas posao nije stao, moramo da spriječimo unos virusa, i njegovo širenje. Mjere bi, kako je Institut najavio, trebale da stupe na snagu od 1. juna i to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Mi tako već ulazimo u proces uvođenja javnih okupljanja uz određene mjere”.

Markovikć je rekao i da će pitanje organizovanje litija ostaviti za neki drugi put.

Kako je naveo, bez obzira na dogovore sa vjerskim zajednicama, nedavno su se desila okupljanja u Nikšiću, Beranama…

“21. maja smo imali sporadična okupljanja mladih, na otvorenom prostoru, koja, po nama, nijesu predstavljala epidemiološki rizik”.

“Sa litijama da nas ne straši niko. Vlada neće mijenjati svoju politiku…”, rekao je Marković najavljujući da će se razgovori sa Mitropolijom crnogrsko primorskom nastaviti kada se steknu uslovi”.

“Trudići se da bude što prije”, rekao je Marković.

“NISMO SE OTIMALI ZA RESPIRATORE, VIRUS ZAUSTAVILI NA GRANICI”

On je kazao i da se Crna Gora “nije otimala za respiratore”, a da ih ima više nego dovoljno. 

“Obezbijedili smo dovoljno medicinske opreme. Odlučili smo da virus zaustavimo na granicama Crne Gore. Na današnji dan Crna Gora ima i opremu i sredstva na kojima nam mogu pozavidjeti i najrazvijeniji zdravstveni sistemi”, napomenuo je Marković.

On je podsjetio da nakon 68 dana nakon prvog registrovanog slučaja Crna Gora nema oboljelih od koronavirusa. 

“Bitku sa ovako opakim virusom dobili i Crna Gora postala prva korona fri zemlja u Evropi. Ovo je zajednička pobjeda i čestitam svima koji su bili na prvoj liniji odbrane”, kazao je Marković, prenose “Vijesti”.

On se zahvalio ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, farmaceutima i svim zaposlenima u zdravstvu, pripadnicima policije, službi bezbjednosti i vojske…

Podsjetio je da Crna Gora nije uvela vanredno stanje i da je imala najveći stepen sloboda za građane.

“Crna Gora je uspjela da bez uvođenja vanrednog stanja i bez policijskog časa bude posljednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovan virus. I da bude prva država u Evropi koja ga je pobijedila. Nije to došlo samo od sebe. Naša strategija je da uvijek budemo korak ispred”, poručio je Marković.

Premijer je današnje izlaganje počeo skidanjem maske.

“Kad smo već korona fri destinacija, da skinem masku”, kazao je na početku konferencije za novinare Marković.

U Crnoj Gori su od početka epidemije od koronavirusa oboljele 324 osobe, oporavilo se njih 315, dok je devet pacijenata preminulo.

Crna Gora je postala prva država u Evropi bez aktivnih slučajeva koronavirusa.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH