Generalni konzul Željko Stamatović: Kriza je pogodila jedan broj naših građana u SAD, mnogi su morali da se vrate u Crnu Goru

Stamatović ističe da su od početka pandemije pomogli da se oko 200 građana vrati u Crnu Goru, kao i da se trenutno povratak u zemlju moguć jedino uz posredovanje DKP korišćenjem specijalnih letova iz Evrope, što organizuje naša država, ili korišćenjem koridora koji su dogovoreni sa Hrvatskom, Bugarskom i Srbijom

Generalni konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović kaže da je kriza izazvana koronavirusom u znatnoj mjeri pogodila građane Crne Gore koji žive u SAD i da je veliki broj njih, posebno oni koji rade u ugostiteljtvu i uslužnim djelatnostima, veoma ugrožen. Iako država pomaže određene kategorije, kaže on, veliki broj njih nema nikakvu pomoć, niti trenutno mogu da se zaposle, zbog čega su bili primorani da se vrate u Crnu Goru.

Stamatović ističe da su od početka pandemije pomogli da se oko 200 građana vrati u Crnu Goru, kao i da se trenutno povratak u zemlju moguć jedino uz posredovanje DKP korišćenjem specijalnih letova iz Evrope, što organizuje naša država, ili korišćenjem koridora koji su dogovoreni sa Hrvatskom, Bugarskom i Srbijom.

U kratkom intervjuu za Portal Revije Fokus iskoristio je priliku da čitaocima našeg portala i građanima čestita 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, jedan od najznačajnijih datuma i praznika u novijoj istoriji.

Možete li naše čitaoce upoznati sa trenutnim stanjem u SAD? Kako se naši iseljenici snalaze, koliko su pogođeni koronavirusom?

– U redovnoj smo komunikaciji sa upravom grada Njujorka koja nas na dnevnoj osnovi obavještava u vezi stanja i razvoja pandemije izazavne virusom. Ostale podatke dobijamo ili od naših građana, ili uvidom u dnevne informatore, tako da možemo reći da smo dobro informisani o stanju u SAD. Kao što se zna, pandemija se ublažava, naročito u gradu i državi Njujork koji su najpogođeniji. U gradu se osjeća olakšanje, mada još ne funkcionišu mnoge djelatnosti. Virus ugrožava zdravlje i živote, međutim i ekonomska situacija i kriza takođe ima ogromne posljedice na naše građane. Poznato je da značajan broj njih radi u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima i oni su sada veoma ugroženi sa ekonomskog aspekta. Država pomaže određenim kategorijama, ali ima i veliki broj onih koji ne dobijaju nikakvu pomoć, a nemaju gdje da rade. Mislimo da je to, pored zdravstvenog pitanja, veoma značajan aspekt koji je primorao naše građane na raniji povratak u Crnu Goru.

Svjedoci smo da je od posljedica koronavirusa preminulo više državljana Crne Gore u SAD. Možete li nam reći nešto više o tome?

– Prema našim saznanjima, nekoliko naših državljana ili građana porijeklom iz Crne Gore je preminulo na području Njujorka od posljedica izazvanih virusom. Ne radi se o značajnijem broju, tako da ne možemo uporediti sa podacima iz naše zemlje.

Sve vrijeme krize Vi i ostalo osoblje Generelnog konzulata pružali ste usluge našim ljudima u SAD. Koliko ih je do sada prebačeno u Crnu Goru?

– Organizaciju povratka naših građana sprovodimo u koordinaciji sa Ambasadom iz Vašingtona i nadležnim organima u zemlji i do sada je omogućen povratak za oko 200 osoba.

Kolike su trenutne šanse za odlazak u Crnu Goru? Preko kojih kompanija naši ljudi najviše putuju?

– Za sada, povratak u zemlju je moguć jedino uz posredovanje DKP korišćenjem specijalnih letova iz Evrope, što organizuje naša država, ili korišćenjem koridora koji su dogovoreni sa Hrvatskom, Bugarskom i Srbijom.

Kako da iseljenici stupe u kontakt sa Vama i osobljem? Da li primate stranke?

– Generalni kozulat redovno funkcioniše od 1. maja i, uz zakazivanje, pruža sve usluge kao i prije pandemije. Svi koji žele konzularnu uslugu mogu se obratiti putem telefona 2126615400 ili na e-mail consulate.newyork@mfa.gov.me.

Koliko ste Vi i osoblje zaštićeni od eventualne zaraze?

– S obzirom na to da smo izloženi direktnom kontaktu, nastojimo da se zaštitimo u skladu sa preporukama i na to obavezujemo i naše stranke – da se pridržavaju mjera zaštite, kao i fizičke distance. Iz tih razloga se ne mogu primiti stranke bez najave.

Sead Hodžić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!