Rodila bebu dok je bila u komi: Zaražena Amerikanka prvi put zagrlila sina posle nekoliko nedjelja na respiratoru

Kada je Ališa dobila trudove, više od dva meseca prije termina, ljekari su zaključili da je vrijeme za carski rez, pa se ona porodila dok je još bila u komi. Nijedno od roditelja nije moglo odmah nakon porođaja da zagrli svog novorođenog sina. Nakon rođenja dejteta zdravlje majke je počelo da se poboljšava, ali radilo se o sporom oporavku. Nedjeljama je bila na respiratoru; prije nego što je povratila svijest i saznala da je rodila sina prošlo je nekoliko nedjelja

Ališa sa sinovima (Foto: Facebook)

Ališa Kepers ne sjeća se porođaja, niti prvog plača svoje bebe. Jedini podsjetnik na taj dan, osim novorođenog sina, jeste ožiljak od carskog reza.

Kepers je bila u 31. nedjelji trudnoće kada ju je suprug krajem marta odveo u bolnicu u državi Ohajo. Kašljala je, imala visoku temperaturu, sve teže i teže disala. Zbog zaraze korona virusom, Ališa (40) morala je da se porodi prije termina, i to dok je bila u medicinski izazvanoj komi.

ZARAŽENI SIN

Kad se njen trogodišnji sin Zejn početkom marta požalio na umor i dobio povišenu temperaturu, Kepers je brinula o njemu i ne sluteći da se zapravo radi o zarazi korona virusom. Uskoro je glavobolju dobio i njen suprug koji je izgubio čulo ukusa i mirisa, piše “Blic”.

“Sada smo prilično sigurni da je virus kružio cijelom našom porodicom”, rekao je za CNN Ziad Razak (37), Ališin suprug.

Kepers, koja radi kao direktorka za profesionalni razvoj u advokatskoj kancelariji u Sinsinatiju, počela je da se osjeća loše nedjelju dana kasnije. Kada je stanje krenulo da joj se pogoršava, posumnjala je da se možda radi o zarazi covidom-19.

Razak ju je odveo 24. marta u bolnicu, a za nekoliko sati ljekari su stavili njegovu suprugu na respirator. Preokrenuli su je na stomak kako bi dobijala što više kiseonika i lječili je eksperimentalnim lijekom Remdesivirom.

Medicinske sestre zvale su Razaka svakoga dana u 18 sati i stavljale telefon pokraj Ališinog uha. Ona nije bila pri svihesti, ali joj je suprug ipak nekoliko minuta pričao o njihovom djetetu i lepim uspomenama.

POROĐAJ CARSKIM REZOM

Kada je Ališa dobila trudove, više od dva meseca prije termina, ljekari su zaključili da je vrijeme za carski rez, pa se ona porodila dok je još bila u komi.

Nijedno od roditelja nije moglo odmah nakon porođaja da zagrli svog novorođenog sina. Nakon rođenja dejteta zdravlje majke je počelo da se poboljšava, ali radilo se o sporom oporavku. Nedjeljama je bila na respiratoru; prije nego što je povratila svijest i saznala da je rodila sina prošlo je nekoliko nedjelja.

“Sjećam se samo da sam pogledala prema stomaku kada sam prvi put nakon što sam se probudila iz kome otišla u kupatilo i shvatila da imam novi ožiljak “, rekla je Ališa.

Tek kada je beba malo ojačala i kada je testirana negativno na covid-19, roditelji su mogli sa njim da odu kući.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!