Al Jazeera: Hrvatski logoraši pokreću tužbe protiv Srbije

Nepunih 30 godina od zarobljivanja bivši hrvatski logoraši odlučili su da tuže Srbiju i zatraže isplatu odštete na ime nasilnog zarobljavanja, deportacija, svakoga dana provedenog po logorima, kao i svake povrede koju su zadobili u tim logorima

Foto: Printscreen

Domovinski rat donio je niz problema koji i danas, tridesetak godina poslije, opterećuju svakodnevni život u Hrvatskoj, ali i međudržavne odnose više država nastalih raspadom SFRJ.

Jedno od takvih pitanja jesu i zahtjevi bivših zarobljenika srpskih koncentracionih logora koji su bili po raznim zatvorima u tada okupiranim dijelovima Hrvatske, ali i po brojnim mjestima u Srbiji.

Nepunih 30 godina od zarobljivanja bivši hrvatski logoraši odlučili su da tuže Srbiju i zatraže isplatu odštete na ime nasilnog zarobljavanja, deportacija, svakoga dana provedenog po logorima, kao i svake povrede koju su zadobili u tim logorima.

Dragutin Guzovski, bivši logoraš iz Vukovara, koji je u Sremskoj Mitrovici proveo šest i po mjeseci, je preko advokata iz Novog Sada tužio Srbiju i pokrenuo ovu priču, koja iz dana u dan okuplja sve veći broj onih koji se odlučuju da prikupe potrebnu dokumentaciju i podnesu tužbu.

Veliki vjetar u leđa njihovim nastojanjima je i podrška Vlade Republike Hrvatske, koja je odlučila da stane iza bivših logoraša i osigura im sredstva za potrebe podizanja tužbi. Dogovoreno je i osnivanje posebnog povjerenstva za pružanje pravne i stručne pomoći bivšim logorašima, piše Al Jazeera.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!