Zabranjen protestni skup ispred sarajevske katedrale: Molitvu za ubijene ustaše predvodi kardinal Puljić

Skup Saveza antifašističkih boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) biće održan, prema planu, u 12 sati kod Filozofskog fakulteta na Marijin-Dvoru, a građani će tom prilikom odati počast žrtvama koje su ustaške snage ubile tokom Drugog svjetskog rata. Samo je u Sarajevu od NDH tokom Drugog svjetskog rata ubijeno približno 11.000 građana, najviše Jevreja

Foto: katedrala-sarajevo.com

Zabranjen je skup pred katedralom Srca Isusova u Sarajevu, najavljen za subotu, kojim je grupa građana željela da izrazi nezadovoljstvo zbog molitve za ubijene u Bleiburgu u Austriji na kraju Drugog svjetskog rata, prenosi Al Jazeera.

“Rješenjem Prve policijske uprave skup pred katedralom Srca Isusova je zabranjen”, rekao je Plamenko Muratović, jedan od organizatora skupa, i pozvao građane da ne dolaze ispred katedrale na način kako je ranije bilo planirano.

Muratović je ranije najavio skup na kojem su aktivisti trebali da pjevaju partizanske pjesme dok u katedrali bude služena misa.

“Skup je zamišljen kao audicija za Crveni hor, koji će na licu mjesta vršiti prijem novih članova tako što će prisutni pjevati partizanske pjesme.”

OŠTRE REAKCIJE

Skup Saveza antifašističkih boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) biće održan, prema planu, u 12 sati kod Filozofskog fakulteta na Marijin-Dvoru, a građani će tom prilikom odati počast žrtvama koje su ustaške snage ubile tokom Drugog svjetskog rata.

Samo je u Sarajevu od NDH tokom Drugog svjetskog rata ubijeno približno 11.000 građana, najviše Jevreja.

Najava održavanja svete mise za žrtve “blajburškog križnog puta”, koju bi u subotu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu trebao da predvodi nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, izazvala je oštre reakcije političkih stranaka, Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, Srpske pravoslavne crkve, ambasada u Bosni i Hercegovini, nevladinih organizacija, medijskih kuća, visokih zvaničnika, ali i građana Sarajeva.

Iako iz Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini tvrde da molitva “nije ništa više nego sjećanje na nevino ubijene žrtve u Bleiburgu”, najava služenja takve misa na drugoj strani ocijenjena je kao pokušaj rehabilitacije ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata.

KO JE UBIJEN U BLEIBURGU?

Početkom maja 1945, pred kraj Drugog svjetskog rata, približno 100.000 vojnika oružanih snaga NDH, saveznika njemačkih nacista, i 50.000 civila krenulo je prema austrijskoj granici u bijegu pred partizanima.

Neki su uspjeli prebjeći u Austriju i otud ih je britanska vojska pustila da idu dalje prema zapadnim zemljama, a neke je vratila u Jugoslaviju.

Po zarobljavanju u austrijskom Bleiburgu mnogi, među kojima je bilo i ratnih zločinaca, ubijeni su bez suđenja.

“Naš skup je nezavisan o molitvi. Crkva ima pravo na vjerske obrede. Mi samo želimo da se sjetimo svih onih koje su ubile ustaše u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!