IJZ: Zaposlena u Domu starih u Bijelom Polju negativna, ali rezultati nisu dovoljni da bi se slučaj odbacio

Kao mjera dodatne predostrožnosti, odlučeno je da se oboljela osoba i njeni najbliži kontakti institucionalno izoluju i da se započne sa redovnim dnevnim praćenjem i uzastopnim uzorkovanjem kako bi se komplenta situacija sagledala i ispratila do kraja. Sva uzorkovanja obavljena u okolini – radnoj i porodičnoj nisu otkrila druge slučajeve obolijevanja, kaže se u saopštenju IJZ

 

Dom starih u Bijelom Polju (Foto: Domstarihbp.me)

Rezultati posljednjih analiza kod pacijenta iz Bijelog Polja, koji je ranije registrovan kao pozitivan na koronavirus, bili su negativni, što opet nije dovoljno da bi se slučaj odbacio i vratio normalnim radnim obavezama zbog teoretske opasnosti i epidemiološkog rizika koji nosi po svoju okolinu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

IJZ je u nedjelju, 3. maja, u sklopu proširenog rutinskog testiranja, registrovao granični slučaj infekcije novim koronavirusom u Bijelom Polju. 

“Iako su rezultati testa bili granični, zbog epidemiološkog rizika koji je postojao za širenje obolijevanja u najbližoj okolini, preduzete su sve mjere koje su za cilj imale adekvatno spriječavanje svakog daljeg evenutalnog širenja infekcije u okolini”, kaže se u saopštenju IJZ.

“Sa uzorkovanjem i testiranjem će se i dalje nastaviti i status slučaja neće biti mijenjan sve dok se ne otkloni i najmanja sumnja na eventualnu infekciju”, saopšteno je iz IJZ.

Rekli su da je “sam slučaj od samog početka epidemiološki bio izuzetno izazovan nije bilo simpotma infekcije, niti je utvrđena i najmanja indicija koja bi ukazivala na mogući izvor infekcije, kao ni na mogući način inficiranja”. 

“Samim tim, a kao mjera dodatne predostrožnosti, odlučeno je da se oboljela osoba i njeni najbliži kontakti institucionalno izoluju i da se započne sa redovnim dnevnim praćenjem i uzastopnim uzorkovanjem kako bi se komplenta situacija sagledala i ispratila do kraja. Sva uzorkovanja obavljena u okolini – radnoj i porodičnoj nisu otkrila druge slučajeve obolijevanja”, kaže se u saopštenju IJZ.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!