Upozorenje stručnjaka SZO: Ako se virus otrgne kontroli u Africi, Ameriku i Evropu mogao bi da pogodi četvrti talas

Kovid-19 je na putu da prođe subsaharskom Afrikom i možda indijskim podkontinentom poput lavine. Čak i ako SAD i Evropa stave svoje epidemije pod kontrolu, ako imate Kovid koji hara u drugim djelovima svijeta, mi živimo u međupovezanom društvu i vratiće se u Evropu i u Sjedinjene Države. Štaviše, mogao bih da predvidim da, ako se virus otrgne kontroli u ovim zemljama u razvoju, mogli bi u SAD i Evropi vidjeti drugi, treći, čak i četvrti talas Kovida-19, istakao je profesor za radio BBC 4

Lorens Gostin (Foto: Printscreen)

Dok je svijet zabrinut zbog drugog, a sad već i trećeg talasa pandemije koronavirusa, direktor Centra za javno zdravlje i ljudska prava Svjetske zdravstvene organizacije, profesor Lorens Gostin, upozorio je da bi Ameriku i Evropu mogla da pogode čak četiri talasa, ako se virusu dozvoli da pohara Afriku.

On je upozorio da bi koronavirus, ako se otrgne kontroli u afričkim zemljama, Evropu i Sjedinjene Američke Države mogao da pogodi drugi, treći, čak i četvrti talas infekcije.

“Kovid-19 je na putu da prođe subsaharskom Afrikom i možda indijskim podkontinentom poput lavine. Čak i ako SAD i Evropa stave svoje epidemije pod kontrolu, ako imate Kovid koji hara u drugim djelovima svijeta, mi živimo u međupovezanom društvu i vratiće se u Evropu i u Sjedinjene Države. Štaviše, mogao bih da predvidim da, ako se virus otrgne kontroli u ovim zemljama u razvoju, mogli bi u SAD i Evropi vidjeti drugi, treći, čak i četvrti talas Kovida-19”, istakao je profesor za radio BBC 4, prenosi “Blic”.

Gostin se takođe osvrnuo na odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da zamrzne finansiranje SZO, ukazujući da bi to moglo imati “katastrofalne globalne posljedice”.

“Veoma je zabrinjavajuće i uznemirujuće što usred pandemije kakva se javlja jednom u sto godina, sa desetinama hiljada ljudi koji umiru širom svijeta, dolazi do povlačenja finansiranja SZO ili bar ograničavanja”, dodao je Gostin.

SAD su najveći pojedinačni donator SZO. Između 2018-2019. izdvojile su za međunarodnu organizaciju oko 893 miliona dolara, što je činilo oko 15 odsto ukupnog budžeta SZO za taj period.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!