Dr Begić: Slučaj oboljelog pacijenta iz Plava predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik

Radi se o slučaju kod kojeg se trenutno sprovode epidemiološka istraživanja. Epidemiološke ekipe Doma zdravlja Berane su na terenu i vrše ankeriranja i uzorkovanja neposredne okoline pacijenta, njegove porodice i drugih osoba sa kojima je bio u kontaktu. Uzorkovani su i zdravstveni radnici koji su sa pacijentom imali neposredan konkat, a raspolažemo informacijom da su nosili ličnu zaštitnu opremu, kazao je Begić

Dr Senad Begić (Foto: Printscreen)

Prvi slučaj obolijevanja od koronavirusa pacijenta iz Plava predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik jer je već nekoliko dana bio hospitalizovan u beranskoj bolnici.

To je, na današnjoj redovnoj konferenciji za medije, kazao zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ), dr Senad Begić.

“Radi se o slučaju kod kojeg se trenutno sprovode epidemiološka istraživanja. Epidemiološke ekipe Doma zdravlja Berane su na terenu i vrše ankeriranja i uzorkovanja neposredne okoline pacijenta, njegove porodice i drugih osoba sa kojima je bio u kontaktu. Uzorkovani su i zdravstveni radnici koji su sa pacijentom imali neposredan konkat, a raspolažemo informacijom da su nosili ličnu zaštitnu opremu”, kazao je Begić.

“Treba da budemo spremni da u narednim danima očekujemo povećanje broja slučajeva. Ovdje se ne radi konkretno o ovom slučaju, već o činjenici da samo jedan novopozitivni može predstavljati veliki epidemiološki problem i rizik”, rekao je Begić.

On je još jednom poručio građanima da moraju da se strogo pridržavaju donesenih mjera i preporuka.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!