Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda upozorava: Slijedi najgora ekonomska kriza od velike depresije 1929.

Prije samo tri mjeseca očekivali smo rast prihoda po glavi stanovnika u 160 naših zemalja članica u 2020. Sada su se stvari okrenule naopako: očekujemo pad prihoda ove godine po glavi stanovnika u preko 170 zemalja, kazala je Georgieva

Kristalina Georgieva (Foto: Printscreen)

Pandemija koronavirusa pretvoriće ovogodišnji ekonomski rast u negativan, rekla je u četvrtak direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva, upozorivši da se svijet suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije 30-th godina prošlog vijeka.

“Pandemija će imati najgore ekonomske posljedice od Velike depresije 1929”, rekla je Kristalina Georgieva, koja je svoju procjenu dala uoči proljećnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke. Najpogođenije će biti zemlje u razvoju i brzorastuća tržišta, dodala je, i oni će trebati stotine millijardi dolara strane pomoći.

“Prije samo tri mjeseca očekivali smo rast prihoda po glavi stanovnika u 160 naših zemalja članica u 2020. Sada su se stvari okrenule naopako: očekujemo pad prihoda ove godine po glavi stanovnika u preko 170 zemalja”, kazala je Georgieva.

Georgieva je dodala da očekuje djelimični oporavak sljedeće godine, ako se pandemija ublaži u drugoj polovici ove godine. Ali, upozorila je, i da se situacija može i pogoršati, prenosi “Jutarnji list”.

Karantini koje su nametnule brojne vlade natjerali su kompanije na zatvaranje i otpuštanje ljudi.

Ranije ove sedmice, UN-ova studija pokazala je da se 81 odsto svjetske radne snage, njih 3,3 milijarde, zbog epidemije suočilo sa djelimičnim ili potpunim zatvaranjem radnog mjesta.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!