Koliko dugo se korona virus zadržava na određenim površinama: Najduže opstaje na metalu i plastici

Virus korona u stanju je u zatvorenom prostoru da opstane do čak devet dana na sobnoj temperaturi. S povećanjem temperatura istrajnost virusa i njegov ostanak na površinama se smanjuje, ali ne toliko da bi se mogao istrijebiti već na 30 i bliskim temperaturama. Otkriveno je da oblik virusa, koji napada životinje u istim uslovima može da opstane do čak 28 dana

 

Foto: Printscreen

Kako se širenje Kovida-19 masovno nastavlja, širi se i strah od raznih površina na kojima se virus može naći. Stručnjaci tvrde da se najduže zadržava na metalnim površinama na kojima može opstati uz određene uslove i do pet dana. Najmanje se zadržava na hirurškim rukavicama i lateksu – do osam sati.

Na različitim medicinskim materijalima od tkanina za jednokratnu upotrebu – kape, mantili, nazuvice, maske, ogrtači – korona opstaje od jednog sata do čak dva dana u zavisnosti od temperature.

Na drvenim površinama korona virus se zadržava do četiri dana na sobnoj temperaturi, a na istoj temperaturi na papiru se zadržava do čak pet dana. Na primjer, na prozorima, stolovima, vratima, stolicama…

Korona na staklu može da preživi i četiri dana na sobnoj temperaturi, na plastici čak do devet dana, dok se u prosjeku zadržava do pet dana.

Do pet dana se zadržava, na sobnoj temperaturi, na aluminijumu, silikonskim i PVC površinama, na keramici i teflonu.

“Ne zna se tačno koliko mogu opstati na odjeći i drugim površinama koje se teže dezinfikuju. Iako istraživači i dalje rade testove na odjeći, upijajuća prirodna vlakna mogu dovesti do toga da se virus brzo osuši. Mislimo da se zbog poroznosti materijala, virus brzo raspada i da se zato neće zakačiti za vlakna. Promjene u temperaturi i vlaga takođe mogu uticati na to koliko dugo virus može preživjeti. Trenutno sprovodimo dodatne eksperimente kako bi detaljno istražili koji učinak temperatura i vlaga imaju na virus”, istakao je Vincent Munster, jedan od istraživača Svjetskog društva za zaštitu zdravlja od infekcija.

Ovi podaci objavljeni su u onlajn izdanju “The Journal of Hospital Infection”.

Kao i mnogi respiratorni virusi, uključujući grip, Kovid-19 može se proširiti pomoću sićušnih kapi iz nosa i usta zaražene osobe koja kija i kašlje. Jedan kašalj može proizvesti do 3.000 kapi. Ove čestice mogu pasti na druge ljude, njihovu odjeću i površine oko njih, dok neke od manjih čestica ostaju u vazduhu. Postoje dokazi da virus duže opstaje u fekalijama, pa je pranje ruku nakon toaleta imperativ.

Virus korona u stanju je u zatvorenom prostoru da opstane do čak devet dana na sobnoj temperaturi. S povećanjem temperatura istrajnost virusa i njegov ostanak na površinama se smanjuje, ali ne toliko da bi se mogao istrijebiti već na 30 i bliskim temperaturama. Otkriveno je da oblik virusa, koji napada životinje u istim uslovima može da opstane do čak 28 dana!

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje redovno provjetravanje prostorija i dezinfekciju površina, koje se najčešće koriste i dodiruju, posebno u prostorima u kojima borave zaražene osobe.

Prostorije treba čistiti uobičajenim rastvorima za dezinfekciju, koja su pouzdan borac u suzbijanju širenja virusa. Takođe, higijena uređaja, posebno mobilnih telefona i računara. je vrlo važna, a ponovo podsjećamo i na nužnost čestog i temeljnog pranja ruku i izbjegavanje dodirivanja lica, nosa i usta.

SZO i druge zdravstvene institucije naglasile su da je pranje ruku, čišćenje i redovito dezinfikovanje površina koje najčešće dodirujete ključne u prevenciji širenja Kovida-19. I dalje nije tačno poznato koliko su slučajeva izazvale kontaminirane površine, jer stručnjaci savjetuju da ljudi redovno dezinfikuju sve s čim dolaze u kontakt, prenosi BBC.

Istraživači su otkrili da se korona virusi mogu neutralizovati u roku od jednog minuta ako površine dezinfikujete sa 62-71% alkoholom, vodonik-peroksidom od 0,5% ili kućnim izbjeljivačem koji sadrži 0,1% natrijum hipohlorida.

Visoke temperature i vlaga takođe pokazuju dobre rezultate kada je u pitanju brzo neutralizovanje drugih korona virusa.

Sprovode se dodatni testovi kako bi se utvrdilo kako temperatura i vlaga utiču na virus.

Sposobnost virusa da opstane toliko dugo čini higijenu ruku, dezinfikovanje i čišćenje površina ključnim u borbi protiv daljeg širenja virusa Kovid-19.

U područja koja su najviše pogođena korona virusom poslate su grupe radnika u zaštitnim odijelima kako bi dezinfikovali trgove, parkove i ulice. Režimi čišćenja u kancelarijama, bolnicama, trgovinama i restoranima su pooštreni. U nekim gradovima volonteri naveče izlaze kako bi dezinfikovali tipke na bankomatima, prenosi rtcg.me.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!