U Italiji više od 2.000 zaraženih medicinskih radnika, u Španiji za 24 sata skoro 1.000 novih slučajeva zaraze

Među aktivnim slučajevima, 93 odsto spada u one koji imaju lakše ili srednje simptome i nisu životno ugroženi, dok sedam odsto ima tešku kliničku sliku. Najviše slučajeva zabilježeno je u Kini, ali su trenutno, prema broju oboljelih i preminulih, u vrhu Italija, Iran i Španija

Detalj iz Italije (Foto: Printscreen/AFP)

U svijetu je zabilježeno 170.030 zaraženih korona virusom, od čega je 75.828 aktivnih slučajeva, odnosno onih koji u ovom momentu imaju zarazu, podaci su statističkog portala Woldometersa do danas u 9 sati. 

Zaključena su 84.302 slučaja, od čega je 77.778 osoba ozdravilo, a 6.524 su umrle.

Među aktivnim slučajevima, 93 odsto spada u one koji imaju lakše ili srednje simptome i nisu životno ugroženi, dok sedam odsto ima tešku kliničku sliku. Najviše slučajeva zabilježeno je u Kini, ali su trenutno, prema broju oboljelih i preminulih, u vrhu Italija, Iran i Španija.

AFP javlja da je u Španiji u samo zadnja 24 sata potvrđeno skoro hiljadu novih slučajeva zaraze. Zatvaranje španskih granica jedna je od opcija koje se razmatraju s ciljem zaustavljanja širenja zaraze virusom korona, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Španije Fernando Grande Marlaska. Od posljedica zaraženosti virusom korona u Španiji je preminulo 288 ljudi, a zaražene su 7.753 osobe.

Italija ima više od 2.000 zaraženih medicinskih radnika, izjavio je Karlo Palermo, nacionalni sekretar najvećeg sindikata medicinskih radnika u toj državi.

Uprava Aerodroma Sarajevo donijela je danas odluku da zabrani sva službena putovanja za svoje zaposlene, prenosi “Avaz”. Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine biće održana danas u 17 sati. Stupila je na snagu odluka da se svi državljani BiH koji ulaze u tu zemlju upućuju u samoizolaciju radi prevencije širenja koronavirusa.

U Srbiji je potvrđeno 7 novih slučajeva zaraze virusom tako da je broj oboljelih sada 55, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Zaraženo je još sedam osoba u Hrvatskoj, potvrdio je ministar Vili Beroš. Tako je broj slučajeva narastao na 56. Tri osobe su izliječene, što znači da su u Hrvatskoj aktivna 53 slučaja zaraze. Nakon dvoje ljekara iz KB-a Dubrava koji su pozitivni na korona virus, u nedjelju je stigao pozitivan nalaz za još jednog ljekara u Hrvatskoj. Riječ je o kardiologu iz KBC-a Zagreb, koji je hospitalizovan u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, objavio je “Jutarnji list”.

Potvrđena su četiri nova slučaja zaraze korona virusom na Kosovu. Time se broj zaraženih popeo na 13.

U Švajcarskoj je jutros potvrđen 841 novi slučaj korona virusa. U ovoj zemlji ukupno je 2.200 zaraženih, a do sada je umrlo 14 ljudi.

Njemačka je zatvorila granice s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom. Njemačka je posljednja u nizu zemalja koje zatvaraju granice u vrijeme kada evropske države pokušavaju spriječiti širenje korona virusa. Granice s Francuskom, Austrijom i Švajcarskom zatvorene su jutros za sva vozila osim komercijalnih.

Situacija u Francuskoj se “pogoršava vrlo brzo” i “vrlo je zabrinjavajuća”, kazao je šef francuskog zdravstva Žerom Salomon (Jerome). Broj teško bolesnih i onih kojima je potrebna intenzivna njega kreće se u stotinama, kazao je on. 

U Sloveniji su od danas na snazi rigoroznije mjere za zaustavljanje širenja korona virusa pa su, između ostalog, zatvorene sve odgojno-obrazovne ustanove, međunarodni i domaći cestovni i željeznički saobraćaj, a od sutra i vazdušni promet. Postoji i mogućnost donošenja novih mjera ako se epidemija ne zaustavi.

Rusija je odlučila da zatvori granice prema Bjelorusiji, objavio je premijer Mihail Mišustin.

Grad Beč preduzima mjere predostrožnosti od korona virusa i u sajamskom centru “Messe Wien” priprema 880 kreveta za pacijente sa blažim oblicima oboljenja.  

Turska je u nedjelju zabilježila 12 novih slučajeva zaraze, što je najveći dnevni broj novih slučajeva od prošle sedmice, kada je objavljena prva zaraza, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao 18.

Ukupan broj zaraženih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je 98, uključujući jučerašnjih novih 12 .

Kina i Južna Koreja juče su zabilježile manji broj novih slučajeva zaraze u odnosu na dan ranije, pri čemu je u Kini treći dan zaredom veći broj “uvezenih” novih slučajeva nego onih koji se prenose lokalno, zbog čega su pooštrene mjere za međunarodne putnike. Kina je u nedjelju imala 16 novih potvrđenih slučajeva zaraze, objavila je u jutros Nacionalna zdravstvena komisija, što je 20 slučajeva manje nego dan ranije.

Gradonačelnici Njujorka i Los Anđelesa, dva najveća grada u SAD, objavili su da su naredili zatvaranje gradskih restorana, pozorišta, barova i filmskih kuća.

Iran je u subotu zabilježio najviše smrtnih slučajeva u jednom danu, 113. U toj zemlji su umrle 724 osobe, a zaraženo ih je 13.938. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!