Nove mjere u Crnoj Gori: Obavezna samoizolacija građana, zatvaraju se kafići, tržni centri…

Nova mjera je i ograničavanje broja kupaca u odnosu na površinu prodajnih objekata tako što se na 10 kvadrata može naći samo jedan kupac. U prodajnom objektu, prema novim mjerama, nezavisno od površine, ne može da boravi više od 50 potrošača u isto vrijeme

Foto: Vlada Crne Gore

Obustava rada disko i noćnih klubova, ugostiteljskih objekata, osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju preuzimanje hrane i obroka, zatvaranje dječijih igraonica, fitnes centara, tržnih centara, teretana, kladionica, na najmanje 15 dana – neke su od novih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović pozvao je građane da prijave sve koji se ne budu pridržavali mjera.

Jedna od mjera je da se privremeno zabrani ulazak stranaca, osim stranaca sa stalnim boravkom u Crnoj Gori i stranaca koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet roba.

“Promet roba ostaje nesmetan uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, pooštrenog zdravstveno-sanitarnog nadzora, ili mjera karantina prema licima koja upravljaju prevoznim sredstvima za transport roba”.

Izdata je i mjera obavezne samoizolacija od 14 dana za sve crnogorske građane koji dolaze iz inostranstva, a na osnovu rješenja zdravstveno-sanitarne inspekcije.

Nova mjera je i ograničavanje broja kupaca u odnosu na površinu prodajnih objekata tako što se na 10 kvadrata može naći samo jedan kupac. U prodajnom objektu, prema novim mjerama, nezavisno od površine, ne može da boravi više od 50 potrošača u isto vrijeme.

Obaveza da obezbijede rastojanje između lica koja se nalaze ispred prodajnih objekata, na kasama i sektorima na najmanje dva metra, prenose “Vijesti”.

Simović je rekao da “u Crnoj Gori činimo sve da odložimo pojavu korona virusa”.

“A kad ga registrujemo, onda da spriječimo njegovo nekontrolisano širenje. Crna Gora pažljivo prati i analizira iskustva drugih. Uvedena ograničenja i mjere do sada su opravdane i bio je to odgovoran pristup”, rekao je Simović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša poručio je da “želimo da ostanemo dio Evrope koji nema virusa”.

“I da pokažemo da svi mi zajedno imamo mogućnost da spriječimo pojavu i širenje ove bolesti u Crnoj Gori. Da bi to uspjeli zahtijeva jedan dobar i organizovan odgovor svih nas. Svako od nas da pojedinačno da doprinos tome. Molim sve da poštuju mjere koje smo preporučili”, rekao je Mugoša.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović, poručio je da policija u ovoj situaciji ima misiju da brine o bezbjednosti svih građana, “i da svi zajedno brinemo o javnom zdravlju”.

“Da obezbijedimo sve što su naredbe i naređenja uz nadzor i uz dnevnu saradnju sa svim državnim organima i procesuiramo sve koji krše naredbu. Uprava policije će odlučno raditi na sankcionisanju svih odgovornih”, poručio je Veljović. 

Sastanku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti prisustvovali su i ministri zdravlja Kenan Hrapović i ekonomije Dragica Sekulić, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković…

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!