Bijesni građani Wuhana vikali na vicepremijerku Komunističke partije: “Lažno, sve je lažno” (VIDEO)

Prema pisanju državnih medija, Sun je u četvrtak obišla stambene komplekse u četvrti Qingshan i provjerila dostavlja li skupština stanovnicima potrepštine poput lijekova, hrane i svježeg povrća. Na videima koji su objavljeni na internetu može se vidjeti i čuti kako stanovnici sa svojih prozora urlaju “lažno, lažno”, “sve je lažno” i “protestujemo”, dok Sunina delegacija korača kompleksom

Foto: Printscreen/”The Guardian”

“Lažno, lažno, sve je lažno”, dobacivali su stanovnici kineskog grada Wuhan vicepremijerki Komunističke stranke Kine Sun Chunlan kada je došla da provjeri kako skupština gradske četvrti brine o stanovnicima u karantinu, piše “The Guardian”.

Prema pisanju državnih medija, Sun je u četvrtak obišla stambene komplekse u četvrti Qingshan i provjerila dostavlja li skupština stanovnicima potrepštine poput lijekova, hrane i svježeg povrća.

Na videima koji su objavljeni na internetu može se vidjeti i čuti kako stanovnici sa svojih prozora urlaju “lažno, lažno”, “sve je lažno” i “protestujemo”, dok Sunina delegacija korača kompleksom.

U posljednje vrijeme tokom sličnih događaja često se moglo čuti da građani državnim službenicima viču “formalizam”, čime žele da kažu da su nezadovoljni neučinkovitim mjerama koje se preduzimaju samo da bi se stvorio privid angažmana.

U Wuhanu se u četvrtak još 126 osoba zarazilo koronavirusom. Vlasti su u petak rekle da u samoj provinciji Hubei, ne računajući Wuhan, nije bilo novih zaraza, što je prvi put da se tako nesto dogodilo od izbijanja epidemije virusa.

Svi stambeni kompleksi u Wuhanu zatvoreni su od 12. februara, a većina tamošnjih stanovnika ne smije da izlazi i svojih domova. Skupštine gradskih četvrti zadužene su za dogovaranje odlazaka u bolnicu, stavljanje osoba u karantin donošenje hrane i mjerenje tjelesne temperature.

No, mnogi stanovnici Wuhana požalili su se “Guadianu”i drugim medijima da ne primaju obećanu pomoć. Takođe, zaposleni u skupštinama žale se da imaju previše posla i da ne mogu ispuniti sve obaveze.

Kineski državni mediji u petak su izvijestili o videima u kojima se može vidjeti kako građani otvoreno iskazuju nezadovoljstvo s vlastima. Takvi videi se često cenzurišu pa je izvještavanje o njima u tom smislu neobičan potez. “The People’s Daily” je čak objavio video s engleskim titlovima na kojima se može vidjeti kako jedna osoba urla “lažno, lažno”, ali je u međuvremenu uklonjen.

Prema državnoj televiziji CCTV, Sun je odmah nakon tog incidenta sazvala sastanak kako bi se pozabavila prigovorima stanovnika. Osoblje skupštine poslato je u individualne posjete, prenosi “Jutarnji list”.

Posmatrači kažu da bi državni mediji mogli da pokušaju da videe u kojima se kritikuju vlasti iskoriste u propagandne svrhe. Incident u Wuhanu u koji je bila uključena Sun državi je ponudio priliku da se prikaže kao brižna nakon što je na početku epidemije korona virusa zataškavala određene informacije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!