Korona virus u BiH: Zaraženi muškarac iz Banjaluke i njegovo dijete

Kako je na konferenciji za medije u tom gradu kazao ministar zdravlja i socijalne zaštite bh entiteta Republika Srpska Alen Šeranić, riječ je o čovjeku srednjovječne dobi koji je kao radnik boravio u Italiji i koji se prije mjesec dana vratio u Banjaluku

Ilustracija (Foto: Printscreen)

uškarac iz Banjaluke i njegovo dijete prvi su slučajevi oboljenja od korona virusa u Bosni i Hercegovini.

Kako je na konferenciji za medije u tom gradu kazao ministar zdravlja i socijalne zaštite bh entiteta Republika Srpska Alen Šeranić, riječ je o čovjeku srednjovječne dobi koji je kao radnik boravio u Italiji i koji se prije mjesec dana vratio u Banjaluku.

Šeranić je dodao da su ostvareni kontakti s porodicom oboljelog i da je potvrđena zaraza korona virusa kod djeteta. Ministar je naveo kako se zaraženi sam javio zdravstvenim službama, nema tegoba i osjeća se dobro.

Na konferenciji za medije rečeno je da je pacijent smješten na Univerzitetskom kliničkom centru RS-a, da je dobrog opšteg stanja, te da je imao blagu temperaturu.

Istakao je da se pacijent osjeća dobro i da ovo nije ništa neočekivano jer dosta ljudi iz BiH radi u Italiji, ali i da se može očekivati još slučajeva. Pojasnio je i da su ostvareni kontakti sa školom koje dijete pohađa i da pokušavaju da ostvare kontakt sa svim osobama s kojim su oboljeli bili u kontaktu.

On je rekao da se i dijete osjeća dobro, a da supruga pacijenta nije pozitivna na korona virus.

ŠKOLA ZATVORENA DO PONEDJELJKA

Osnovna škola “Branko Ćopić”, koja je danas zatvorena zbog korona virusa kod jednog učenika, neće raditi do ponedjeljka, do kada će biti izvršena dezinfekcija prostorija, prenosi agencija Anadolija.

„Roditelji djece koja su bila u kontaktu će biti telefonski obavješteni u toku dana u dva termina da dovedu djecu kako bismo potvrdili stanje djece“, rekao je on.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da će Institut danas testirati djecu koja idu u tu školu.

„Nemamo potrebu za panikom, imamo potrebu za dodatnim oprezom“, kazao je on i dodao da oba pacijenta nemaju simptome, odnosno da je u pitanju blaga klinička slika.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić rekao je da stanovništvo ne treba da brine.

„UKC RS je spremno dočekao prvog pacijenta“, kazao je Đajić i dodao da je pripremljen karantin sa 50 kreveta na bivšoj Klinici za plućne bolesti, prenosi Al Jazeera.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će biti obavljeni prvi preventivni pregledi đaka.

Dodao je da je u toku dezinfekcija osnovne škole i da će procijeniti ima li potrebe za dezinfekcijom drugih objekata.

NASTAVA IDE NESMETANO

Entitetska ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić je navela kako će se nastava u svim ostalim školama RS-a odvijati nesmetano, te naglasila da nema potrebe za širenjem panike.

Ona je, na konferenciji za novinare u Banjaluci, rekla da će do kraja dana biti poznati rezultati preventivnog testiranja učenika koji pohađaju isto odjeljenje kao dijete kod kojeg je potvrđena zaraza korona virusom, kao i nastavnog osoblja.

„Saosjećamo sa nemirom koji se unio u roditelje, ali nema razloga da se širi panika, jer riječ je o jednom utvrđenom slučaju, pa će se nastava izvoditi redovnim putem”, rekla je Trivić i dodala da su preduzete sve potrebne mjere.

Do sada su u entitetu RS 144 osobe, koје su dоputоvаlе iz pоdručја zаhvаćеnih virusоm SARS-CoV-2, bile pod zdravstvnim nadzorom.

“Na području Federacije BiH do sada nije registrovan nijedan slučaj bolesti izazvan novim korona virusom (Covid-19), ali je zbog predostrožnosti trenutno na području ovog entiteta 259 osoba pod zdravstvenim, odnosno epidemiološkim nadzorom”, saopšteno je iz federalnog Ministarstva zdravlja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!