Skandal u BiH: Procureo snimak kupovanja glasova, čovjeku obećavali da će mu suprugu zaposliti kod “glumca”

Mediji su objavili snimak na kojem potpredsjednik Asim Sarajlić i parlamentarni zastupnik Sabahudin Delalić nagovaraju zasad nepoznatu osobu da na predstojećim unutarstranačkim izborima u Sarajevu glasaju za Fikreta Prevljaka, a ne Semira Efendića. Takvu bi uslugu nagradili zapošljavanjem supruge delegata “kod glumca”. Ustanovljeno je da se radi o i našoj javnosti vrlo poznatom glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću, piše bosanskohercegovački portal Klix

Foto: Printscreen

Nova velika politička afera potresa Bosnu i Hercegovinu, tačnije jednu od najvećih stranaka u toj zemlji, Stranku demokratske akcije (SDA).

Mediji su objavili snimak na kojem potpredsjednik Asim Sarajlić i parlamentarni zastupnik Sabahudin Delalić nagovaraju zasad nepoznatu osobu da na predstojećim unutarstranačkim izborima u Sarajevu glasaju za Fikreta Prevljaka, a ne Semira Efendića. Takvu bi uslugu nagradili zapošljavanjem supruge delegata “kod glumca”. Ustanovljeno je da se radi o i našoj javnosti vrlo poznatom glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću, piše bosanskohercegovački portal Klix.

Navode kako je u tajnoj operaciji učestvovao i šef stranačke Kadrovske komisije Senad Hasanspahić.

“I Abdulaha smo glasali i Grad gore i ovo… Niko živ…mi smo odigrali. Ja došao sa Zdravkom Stojnićem kao u ‘Kumu’. Traca ih sve tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik. To smo ja i Traca završili. Osmica obišao ovoga Zdravku babu i obećali neke stvari i završili tako je on došao za jedan glas za gradonačelnika”, moglo se čuti na snimku koji je objavio Semir Efendić na svom Facebooku, javlja N1.

“I Osmica je s nama”, -kaže Sarajlić, misleći na prvog čovjeka Obavještajno sigurnosne agencije, Osmana Mehmedagića. Ali u sve je, prema riječima aktera snimka, upoznat i prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović.

Sve to događa se u vrlo turbulentno vrijeme za SDA, najveću (pretežno bošnjačku) stranku u Bosni i Hercergovini. Već sutra se sastaje Kolegijum Skupštine Kantona Sarajevo, a u dnevnom redu trebalo bi biti i imenovanje nove kantonalne vlade. Taj proces sada je ugrožen, a kanton vrlo vjerovatno zapada u političku krizu. Samim tim upitno je i donošenje novog proračuna, a ne bude li on donesen u pitanje dolaze i plate lokalnih službenika.

Portal dalje navodi kako bi nova kriza mogla dovesti i do nove raspodjele snaga u kantonalnom parlamentu.

Naime, unutarstranački raskol dovodi do situacije u kojoj je vrlo neizvjesno imenovanje Hadžihafizbegovića i Hasanspahića kantonalnim ministrima. Glumac je ponovno trebao da postane ministar kulture, a potonji ministar boračkih pitanja.

“Oni se predstavljaju kao dužnici pojedincu tj. onome koji sebe predstavlja ‘prvim do Bakira’ i koji tvrdi da ministri moraju raditi po njegovom nalogu. Ministri postoje da bi radili za dobrobit građana, a ne da bi bili ‘sluge pojednicima”, oglasio se SDA-ov zastupnik Aljoša Čampara uoči sjednice.

To znači da Čampara, kao zastupnik SDA u Kantonalnoj skupštini, definitivno neće dići ruku za imenovanje Emira Hadžihafizbegovića i Senada Hasanspahića, navode bosanskohercegovački portali, uz ocjenu kako je nemoguće procijeniti do koje se mjere ova afera može razviti.

Zaključuju kako će SDA morati hitno da pronađu dva nova kandidata za sarajevske kantonalne mistrine, prenosi “Jutarnji list”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!