Kompanija gradonačelnika Budve uzurpira blizu 500.000 kvadrata državnog zemljišta: Samo inspektor Bošković nije vidio divlju gradnju Marka Carevića

Mještane Krimovice koji su prijavili nelegalnu gradnju inspektor je 1. septembra 2017. godine obavijestio da je izvršio inspekcijski nadzor, ali da nema uslova za preduzimanje mjera iz nadležnosti inspektora zaštite prostora, jer su u pitanju “izgrađeni objekti”. “Pismenom inicijativom od 7. avgusta 2017. kojom ste tražili da se izvrši kontrola gradnja štala u naselju Krimovica, opština Kotor, od strane Marka Carevića utvrđeno je da se ne vrši građenje predmetnih objekata i da se radi o izgrađenim objektima”, obrazložio je Bošković

Foto: MANS

Inspektor zaštite prostora Uprave za inspekcijske poslove Zoran Bošković, u ljeto 2017. godine, u jeku nelegalne izgradnje poljoprivrednog kompleksa na Krimovici, nije vidio da Grbljanin Marko Bato Carević na tom lokalitetu gradi bez građevinske dozvole, pišu “Vijesti”.

Mještane Krimovice koji su prijavili nelegalnu gradnju, on je 1. septembra 2017. godine obavijestio da je izvršio inspekcijski nadzor, ali da nema uslova za preduzimanje mjera iz nadležnosti inspektora zaštite prostora, jer su u pitanju “izgrađeni objekti”.

“Pismenom inicijativom od 7. avgusta 2017. kojom ste tražili da se izvrši kontrola gradnja štala u naselju Krimovica, opština Kotor, od strane Marka Carevića utvrđeno je da se ne vrši građenje predmetnih objekata i da se radi o izgrađenim objektima”, obrazložio je Bošković zbog čega ne može da reaguje.

Mještani koji su prijavili divlju gradnju “Vijestima” su kazali da se i tada gradilo, ali da inspektor nije reagovao.

Oni su tada prijavili i da se iz izgrađenih štala izmet i mokraća prosipaju po livadi u državnom vlasništvu – zbog čega se širi nesnosan smrad, ali inspekcija i u tom slučaju nije djelovala.

Bošković je, međutim, morao da reaguje jer je utvrđeno da su štale izgrađene bez dozvole, o čemu svjedoči i zahtjev za legalizaciju tih objekata koji je Carevićeva kompanija “Carinvest” predala Opštini Kotor prošle godine.

Odgovarajući mještanima, u dopisu je naveo šta su njegove nadležnosti prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata…

“Inspektor zaštite prostora provjerava da li je građenje objekta, odnosno za postavljanje privremenog objekta – izdata građevinska dozvola. Kada utvrdi da se građenje objekta vrši bez građevinske dozvole, odnosno objekat privremenog karaktera postavlja bez odobrenja, inspektor ima obavezu da naredi rušenje objekta i vraćanje prostora u pređašnje stanje, naredi uklanjenje privremenog objekta, zapečati objekat, odnosno gradilište. Kako prilikom inspekcijskog nadzora nije utvrđeno da se vrši građenje objekta, to nema uslova za preduzimanje mjera iz nadležnosti ovog inspektora”, pojasnio je Bošković.

Iz kabineta Carevića juče nisu odgovarali na pitanja “Vijesti”.

ISTRAŽIVANJE MANS-A

Iz Istraživačkog centra MANS-a prekjuče su objavili da kompanija u vlasništvu aktuelnog gradonačelnika Budve Carevićeva preko pet godina uzurpira blizu pola miliona kvadrata državnog zemljišta u opštini Kotor.

Marko Carević (Foto: Privtscreen/TV Vijesti)

Navode da je za to vrijeme Carević na državnoj zemlji napravio poljoprivredni kompleks, suprotno zakonu i bez građevinske dozvole.

Prema podacima MANS-a, uzurpacija na Krimovici počela je 2015. godine kada je on sagradio prve objekte sa namjerom da na toj lokaciji otvori farme za uzgoj stoke.
“Već naredne, 2016. godine, kompanija ‘Carinvest’ je Ministarstvu poljoprivrede predala zahtjev za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Kako bi dobio dozvolu, Carević je prijavio sopstvene parcele koje se nalaze u blizini uzurpiranog državnog zemljišta, ali na kojima ni danas nema izgrađenih objekata”, navode iz MANS-a.

U naredne četiri godine, prema tom istraživanju, Carević je redovno prijavljivao svoje gazdinstvo na uzurpiranom državnom zemljištu, a kompletan stočni fond uredno je evidentiran od Ministarstva poljoprivrede, bez obzira na činjenicu da se radi o kompleksu farmi sagrađenom bez građevinske dozvole i na uzurpiranom državnom zemljištu.

“Snimci koje je ove godine napravio Istraživački centar MANS-a pokazuju da se danas na Krimovici nalazi desetak nelegalnih objekata za smještaj koza, ovaca, goveda i svinja, a da su na ogromnoj površini uzurpiranog zemljišta počele pripreme i za sadnju maslinjaka”

Istraživački centar MANS-a, saopštili su, pokušao je da od Carevića i njegove kompanije dobije odgovor na pitanja zbog čega su uzurpirali državnu imovinu i gradili bez građevinske dozvole, kao i kako su obezbijedili saradnju sa državnim organima, ali bez uspjeha.

Carević je, gostujući u emisiji “Načisto” na TV Vijesti, tvrdio da na Krimovici nema ništa nezakonito i da je radio u skladu sa zakonom koji je tada važio.

Iz MANS-a konstatuju da je Carević, dok su nadležni pasivno posmatrali uzurpaciju državne imovine, počeo legalizaciju poslovne imperije – sredinom 2018. godine on je kotorskoj Opštini podnio zahtjev za legalizaciju objekata na Krimovici. U zahtjevu Carević kao osnov korišćenja zemljišta na kome se nalaze njegovi nelegalni objekti navodi zakup, iako nikada nije sklopio takav ugovor već je uzurpirano zemljište koristio bez ikakve naknade.

Krajem prošle godine Marko Carević se obratio Upravi za imovinu sa zahtjevom da sporne parcele otkupi. Uprava je nakon toga od katastra zatražila da se napravi procjena vrijednosti zemljišta.

U MANS-u tvrde da uzurpacija tih razmjera nije bila moguća bez aktivne uloge državnih organa i da posljednje aktivnosti ukazuju na sumnju da neko pokušava da prikrije višegodišnje tolerisanje bezakonja: “U Ministarstvu finansija su istraživačima MANS-a potvrdili da su tek krajem 2019. godine preduzeli prve korake povodom uzurpacije pola miliona kvadrata na Krimovici, te da je o svemu informisan i Vrhovni državni tužilac”, navode iz te nevladine organizacije.

 

Zoran Bošković (Foto: Privtscreen/TV Vijesti)

Zemljište na Krimovici i dalje se vodi na državu Crnu Goru.

Članom 254 Krivičnog zakonika, za protivpravno zauzimanje zemljišta propisana je kazna do jedne godine, dok nelegalna gradnja povlači kaznu i do pet godine zatvora.

BOŠKOVIĆU SUĐENJE POČINJE 26. FEBRUARA

Bošković je u Istražnom zatvoru, gdje čeka da počne suđenje za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja.

On i njegov kolega Vladan Juretić uhapšeni su 1. novembra, dan nakon što je na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora između njih i Boška Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura službeniku Ministarstva održivog razvoja i turizma kako bi mu dozvolili nastavak gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Dan nakon emitovanja emisije, ostavku je podnio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Suđenje počinje 26. februara.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!