Berni Sanders pobijedio u Nju Hempširu, novo razočarenje za Džoa Bajdena

Nekadašnji favorit Džo Bajden poslije kokusa u Ajovi pretrpio je težak udarac i u Nju Hempširu gdje je tek na petom mjestu, iza senatorke iz Masačusetsa Elizabet Voren. Svjrstan da ga čeka razočaravajući rezultat, Bajden je napustio Nju Hempšir prije nego što su počeli da stižu prvi rezultati i otišao da vodi kampanju u Južnoj Karolini. Broj kandidata za demokratsku nominaciju počeo je da se smanjuje, a tokom večeri iz trke su se povukli biznismen Endru Jeng i senator Majkl Benet

Foto: YouTube/Printcreen (ABC News)

Senator iz Vermonta Berni Sanders pobijedio je na demokratskim primarnim izborima u Nju Hempširu, a odmah za njim je Pit Butidžidž, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani. Sanders je osvojio 26 odsto glasova, a Butidžidž 24,4.

Senatorka Ejmi Klobučar, koja je, prema ocjenama stručnjaka i publike imala dobar nastup u TV debati u petak uveče u Nju Hempširu, zauzela je treće mjesto sa skoro 20 odsto glasova.

Nekadašnji favorit Džo Bajden poslije kokusa u Ajovi pretrpio je težak udarac i u Nju Hempširu gdje je tek na petom mjestu, iza senatorke iz Masačusetsa Elizabet Voren. Svjrstan da ga čeka razočaravajući rezultat, Bajden je napustio Nju Hempšir prije nego što su počeli da stižu prvi rezultati i otišao da vodi kampanju u Južnoj Karolini.

Broj kandidata za demokratsku nominaciju počeo je da se smanjuje, a tokom večeri iz trke su se povukli biznismen Endru Jeng i senator Majkl Benet, javlja Glas Amerike.

Poslije dva loša rezultata, sve više se postavlja pitanje da li je Džo Bajden u stanju da konsoliduje podršku umjerenih demokrata, čiji su se glasovi “odlili” na Butidžidža i Klobučar.

Bajden, koji ima 77 godina, nije dobro prošao u dvije prethodne kandidature za predsjednika, dok nije postao potpredsjednik Baraka Obame sa kojim je pobijedio na izborima 2008. Nada se boljem uspjehu na izborima 29. februara u Južnoj Karolini, a zatim i seriji primarnih izbora u drugim južnim državama na takozvani “super-utorak” 3. marta, gdje ima adut – podršku koju uživa među Afroamerikancima.

“Nije gotovo, tek je počelo”, rekao je Bajden pristalicama u Južnoj Karolini.

Rezultati su stizali relativno brzo, a demokrate u Nju Hempširu su uvjerene da će sve proći glatko, za razliku od Ajove, gdje je zbog tehničkih problema danima odloženo brojanje glasova i saopštavanje rezultata. Butidžidž je tijesno pobijedio Sandersa u Ajovi, ali su oba izborna štaba tražila djelimično ponovo upoređivanje podataka sa glasačkih mjesta.

Na republikanskoj strani očekuje se da će predsjednik Tramp lako pobijediti na stranačkim izborima, gdje mu je rival bio Vilijam Veld, bivši guverner susjednog Masačusetsa.

Demokratski glasači u Nju Hempširu imali su pred sobom glasačke listiće sa čak 33 imena, uključujući i kandidate koji su ispali iz trke prije više nedjelja. Ali na njima nije bilo ime bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga, milijardera koji je kasno ušao u trku i ne takmiči se formalno ni u jednoj državi prije “super-utorka”, ali se penje u anketama popularnosti na nacionalnom nivou.

Berni Sanders, koji ima 78 godina, prije četiri godine je ubjedljivo pobijedio Hilari Klinton u Nju Hempširu sa 60 odsto glasova, ali ipak nije uspio da osvoji stranačku nominaciju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!