Nevjerovatna priča: Izet Bučo je ‘94. ranjen u Goraždu, evakuisan u Britaniju, ljekari nisu vjerovali da će preživjeti, a sinoć je osvojio Oskara

Stigao je na liječenje u Veliku Britaniju, pateći od teških tjelesnih povreda koje su bile uzrokovane padom granate. Imao je tešku povredu ramena, amputirane prste na rukama, gelere u glavi. Doktori nisu vjerovali da će preživjeti. Nakon brojnih operacija i teškog oporavka, Bučo je upisao Mulitmedia grafički fakultet i tada počinje njegova uspješna karijera u filmskim postprodukcijama…

Izet Bučo je Bosnu i Hercegovinu napustio ratne 1994. godine.

Kao hitan medicinski slučaj evakuisan je od UN-a iz Goražda.

Stigao je na liječenje u Veliku Britaniju, pateći od teških tjelesnih povreda koje su bile uzrokovane padom granate. Imao je tešku povredu ramena, amputirane prste na rukama, gelere u glavi. Doktori nisu vjerovali da će preživjeti.

Nakon brojnih operacija i teškog oporavka, Bučo je upisao Mulitmedia grafički fakultet i tada počinje njegova uspješna karijera u filmskim postprodukcijama.

Izet Bučo je odavno cijenjeno ime u Holivudu. Radio je 2D Compositing, rotoscoping i vizuelne efekte na brojnim slavnim filmovima kao što su Harry Potter, 300: Rise of an Empire, Maleficent, Robin Hood, X-Men: The Last Stand, Skyfall, Mission Impossible, Lion King, Wonder Woman i mnogi drugi.

Njegov najveći uspjeh desio se sinoć na 92. dodjeli Oskara. Film „1917“ odnio je tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolje vizuelne efekte, na kojima je, zajedno sa kolegama, radio Izet Bučo.

Izet Bučo je na svom Instagram profilu napisao da je rad na filmu “1917” vjerovatno najteži projekat na kojem je radio, piše portal 6yka.

“Dobro je vidjeti da se težak rad nagrađuje”, napisao je Bučo.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!