Uprava policije više neće obezbjeđivati litije, Episkopski savjet: Veljović odbio sastanak, to je politički pritisak

Iz Uprave policije ističu da sa bezbjednosnog aspekta policija cijeni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je značajan dio njenih kapaciteta bio angažovan na obezbjeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji. Iz Episkopskog savjeta kažu da će obavjestiti sve ambasade u Crnoj Gori, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, a od Uprave policije traže formalno i pravno utemeljeno obrazloženje, “kako ne bi bili prinuđeni da sami zaključimo kako su naši protestni skupovi naprasno i bez povoda, zabranjeni od strane vlasti”

Foto: Fokuspress.com

Uprava policije je saopštila da od sjutra njeni pripadnici više neće obezbjeđivati litije, već da će svu odgovornost za eventualne incidente snositi organizatori. S druge strane iz Episkopskog savjeta poručuju da će nastaviti sa organizovanjem litija i osuđuju odluku policije.

Kako su naveli u Upravi policije, u najvećem broju slučajeva ova javna okupljanja nijesu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, gdje je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja ulažući pune kapacitete na čuvanju stabinog reda i mira.

“Moramo biti svjesni da ostvarivanje nečijeg prava, u ovom slučaju učesnika litija na ulicama širom Crne Gore, što je nesumnjivo demokratsko pravo, ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju. Zbog prekida u saobraćaju kretanje je potpuno onemogućeno na određenim relacijama, te se samim tim dovodi u pitanje, između ostalog, normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi, ali i građana samih, iz čega može da proistekne i narušavanje javnog reda”, navode oni.

Iz Uprave policije ističu da sa bezbjednosnog aspekta policija cijeni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je značajan dio njenih kapaciteta bio angažovan na obezbjeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji.

“Primijetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako činjenica je da litijama prisustvuju i bezbjednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenta, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola. Osim toga tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava ali da i, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje. Sve ovo može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih djela”, ističu iz policije.

Policija radi intenzivno na prikupljanju dopunskih saznanja o čemu će u utvrđenoj proceduri obavijestiti nadležnog tužioca, prenosi CdM.

“Navedene okolnosti mogu ugroziti bezbjednost svih građana i odluka nadležnog organa je u skladu sa bezbjednosnim procjenama i zakonskim ovlašćenjima”, dodaju u Upravi policije.

Iz Uprave policije CdM-u je saopšteno da danima kada se organizuju litije nije povećan broj prelaza državne granice u odnosu na dane kada se litije ne održavaju, s tim da je nedjeljom kao danom vikenda nešto veći promet putnika i vozila u odnosu na radne dane, što je uobičajeno stanje na graničnim prelazima.

Međutium, Episkopski savjet SPC tvrdi da je riječ o jednostranom aktu Uprave policije te da je njen direktor Veselin Veljović odbio hitan sastanak sa predstavnicima SPC povodom ove odluke.

“Obrazloženje policije je od grada do grada i od slučaja do slučaja bilo različito i nerazgovijetno. Razlozi njihovog odustajanja od dosadašnjeg angažovanja kretali su se od zamorenosti policijskog ljudstva, preko informacija o mogućim incidentima, do pozivanja na to kako dosadašnje litije nijesu vršene po zakonu, te da je i sama policija, učešćem u njihovom organizovanju, navodno kršila zakon. Jedan broj policijskih načelnika se pozivao na netačno prenijetu izjavu sveštenika Gojka Perovića (datu u nedjelju RTS-u) kako Crkva ima teškoća sa organizacijom litija – što je velika obmana javnosti ako se zna da ta izjava u cjelosti glasi da pored svih teškoća uspijevamo da sve organizujemo uz Božiju pomoć i pribranost i snagu naroda”, ističe se u saopštenju Episkopskog savjeta.

Napominju da je Veljović odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek poslije nedjelje, dovodeći Crkvu na taj način pred svršen čin u pogledu organizacije litija sjutra veče i u nedjelju.

“O ovom jednostranom i neobjašnjivom potezu crnogorske policije (sličnom jednostranom usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti od strane Vlade Crne Gore) u toku dana ćemo obavjestiti sve ambasade u Crnoj Gori, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, a od Uprave policije tražimo formalno i pravno utemeljeno obrazloženje, kako ne bismo bili prinuđeni da sami zaključimo kako su naši protestni skupovi naprasno i bez povoda, zabranjeni od strane vlasti. Pozivamo Upravu policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama, takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira”, ističu u Episkopskom savjetu.

I pored novonastalih dešavanja Epsikopski savjet najavljuje da će se molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!