Sastanak Brajović – Palmer: Podrška Crnoj Gori u daljem promovisanju demokratskih vrijednosti

Predsjednik je govorio i o dešavanjima u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. U konstruktivnom razgovoru, sagovornici su se saglasili o važnosti dijaloga u smanjivanju tenzija i borbi protiv opasne kampanje dezinformisanja i propaganded, saopšteno je iz Brajovićevog kabineta

Foto: Skupština Crne Gore

Specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer ponudio je Crnoj Gori podršku u daljem promovisanju demokratskih vrijednosti. U razgovoru s predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem ukazano je na važnosti dijaloga u smanjivanju tenzija i borbi protiv opasne kampanje dezinformisanja i propagande.

Brajović se na početku svoje posjete Vašingtonu povodom učešća na Molitvenom doručku sreo sa Metjuom Palmerom i tom prilikom istakao zadovoljstvo odnosima i sveukupnom saradnjom Crne Gore i SAD, kao strateškog partnera u ispunjavanju najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva naše države.

“Predsjednik je govorio i o dešavanjima u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. U konstruktivnom razgovoru, sagovornici su se saglasili o važnosti dijaloga u smanjivanju tenzija i borbi protiv opasne kampanje dezinformisanja i propagande”, saopšteno je iz Brajovićevog kabineta.

Palmer je još jednom ponovio da je Crna Gora, kao multinacionalna i multivjerska država, najuspješnija priča u regionu i primjer za svoje susjede. On je ponudio svaku podršku Crnoj Gori u daljem promovisanju demokratskih vrijednosti.

O situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona, Brajović je razgovarao i sa ambasadorom at large za međunarodne vjerske slobode Semjuelom Braunbekom.

“Brajović je objasnio da je cilj države bio da se na demokratski način uredi ova oblast, da se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovjesti i jednakosti svih zajednica pred zakonom, kao i da se potvrdi građanski karakter crnogorskog društva i države. Ambasador Braunbek je pozdravio inicijativu crnogorske vlasti za direktne razgovore, uz isticanje da vjera uvijek mora biti instrument mira, a ne sukoba, te je stoga od velikog značaja nastavak dijaloga svih strana”, navodi se u saopštenju.

Foto: Skupština Crne Gore

Brajović je imao razgovore u američkom Kongresu sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma kongresmenom Eliotom Engelom i predsjednikom Pododbora u Senatu za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju, senatorom Ronom Džonsonom.

Brajović je, dalje se navodi, kazao da “u Crnoj Gori nikada nismo imali dilemu kojem sistemu vrijednosti pripadamo i da radimo na postizanju jasno postavljenih ciljeva, kako bismo postali prva naredna članica Evropske unije”.

On je istakao uvjerenje da je politika proširenja vraćena u fokus interesovanja, jer je Evropska unija svjesna da sebi ne smije dozvoliti zaustavljanje procesa proširenja, kao svoje najuspješnije politike širenja demokratije.

“Kao predsjednik vanjskopolitičkog Odbora, ponosan sam na Crnu Goru i vaš postignuti napredak na evropskom putu. Snažan ste primjer regionu”, istakao je kongresmen Engel.

On je dodao da će nastojati da pomogne da se poveća prisustvo Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu, kako bi se smanjio uticaj država koje ne djele iste vrijednosti i ciljeve.

Senator Džonson je prenio da evropskim saveznicima stalno govori koliko je bitno da Evropska unija ima dugoročnu strategiju proširenja i da je neophodno da se podrži Crna Gora u njenom integracionom procesu.

Brajović je govorio i na skupu u Senatu posvećenom trenutnim izazovima Jugoistočne Evrope i ulozi sajber sigurnosti i 5G, u organizaciji američkog senatora Džejmsa Inhofa, predsjednika Odbora za oružane snage.

Govoreći na skupu u Senatu, kojem je prisustvovalo više američkih senatora, Brajović je, između ostalog, istakao da smo imali prilike da svjedočimo različitim prijetnjama ove vrste u pokušaju da se spriječi evroatlantsko opredjeljenje Crne Gore, ali da smo NATO članstvom učvrstili svoj suverenitet i teritorijalni integritet, nezavisnost i napredak.

“Crna Gora, kao odgovaran i pouzdan saveznik, usvojila je Strategiju sajber bezbjednosti 2018-2021. godine koja obuhvata niz aktivnosti i mjera za jačanje otpornosti mreža. Takođe smo u februaru prošle godine potpisali Memorandum o saradnji NATO i Crne Gore u oblasti sajber bezbjednosti”, rekao je Brajović, prenosi rtcg.me.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!