Ambasador pri UN: Iran je završio osvetu za ubistvo generala Qassema Soleimanija

Naša akcija je bila proporcionalna ubistvu Qassema Soleimanija. Naša akcija je završena. Ako Amerikanci ne budu vojno djelovali protiv Irana, što se nas tiče, nećemo uzvratiti, rekao je on odgovarajući na pitanje agencije Tass o reakciji Teherana na izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa

Foto: Printscreen/Guardian

Iran je završio svoju osvetu za ubistvo generala Qassema Soleimanija i neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude bilo američke agresije, izjavio je ambasador Irana pri Ujedinjenim nacijama Majid Takht-Ravanchi.

“Naša akcija je bila proporcionalna ubistvu Qassema Soleimanija. Naša akcija je završena. Ako Amerikanci ne budu vojno djelovali protiv Irana, što se nas tiče, nećemo uzvratiti”, rekao je on odgovarajući na pitanje agencije Tass o reakciji Teherana na izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Tanjug.

Trump je rekao da je SAD spreman za mir s Iranom, ali je najavio nove oštrije sankcije prema Teheranu.

Iranski diplomata je dodao da je Teheran postupio u skladu s Članom 51 Povelje UN-a, koji govori o pravu na samoodbranu.

“Ali, ako (SAD) odluče djelovati vojno, Iran neće imati izbora nego da odgovori”, dodao je on.

Iran je u srijedu izveo raketne napade na dvije baze s američkim vojnicima u Iraku, kao odgovor na američko ubistvo generala Revolucionarne garde Qassema Soleimanija u petak.

Premda su iranski mediji objavili podatak o 80 žrtava u tom napadu, američke vlasti demaniraju navode o ljudskim gubicima, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!