Marković: Ne primjenjivati silu prema narodu i sveštenstvu MCP, obezbijediti mir za svakog pojedinca i porodicu

Nijesmo ovdje da fingiramo dijalog i da obezbijedimo političko nasilje, nego da dođemo zajedno do najboljih rješenja u interesu Crne Gore i svako njenog građanina, vjernika i ateiste. Policajci danas nijesu protiv sveštenika, već u zaštiti institucija na osnovu bezbjednosnoe procjene, rekao je Marković

Duško Marković (Foto: Vlada Crne Gore/Twitter)

Premijer Duško Marković pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova i pripadnike policije da se prema narodu i sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske ne primijenjuje sila, te da se obezbijedi mir za svakog pojedinca i porodicu u Crnoj Gori.

Marković je, tokom skupštinske rasprave o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, rekao da je njegovo prisustvo u plenarnoj sali u najboljoj namjeri da se doprinese dijalogu, te “da čujemo argumente i vidimo imaju li utemeljenja da mijenjamo neke naše predloge”.

“Nijesmo ovdje da fingiramo dijalog i da obezbijedimo političko nasilje, nego da dođemo zajedno do najboljih rješenja u interesu Crne Gore i svako njenog građanina, vjernika i ateiste. Policajci danas nijesu protiv sveštenika, već u zaštiti institucija na osnovu bezbjednosnoe procjene”, rekao je Marković, prenosi rtcg.me.

Premijer je pitao jednog od lidera DF-a Andriju Mandića da li je dobio blagoslov da poziva građane i vjernike da atakuje na slobode nedužnih i slobodnih ljudi.

“Onih koji sjede u kućama i možda ne znaju šta se dešava u našem parlamentu”, rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je odgovorio Mandiću, koji je ranije pozvao građane “na naše kuće”.

“Izvolite i dobrodošli, na moje imanje i u moju kuću doći ćete na rakiju i kafu, kao što se dolazilo vjekovima”, poručio je Marković.

Ranije danas, u uvodnom izlaganju, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin rekao je da smatra važnim da se povede dijalog i o temeljnim društvenim vrijednostima koje zakon štiti, te da se građanima ponudi jasan odgovor na pitanje zašto je zakon potreban Crnoj Gori.

Pažin je rekao da smatra jednako neprihvatljivim vrijeđanje i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kad se slavi nestanak države u ime velikosrpskog nacionalizma, i onda kad se Njegoš proglašava genocidnim piscem, ali i onda kad neodgovorni državni službenici grubo uvrijede vjernike SPC.

“Zato ovaj Predlog zakona ne staje na kraj jednom etnonacinalizmu da bi porodio drugi. Ne, ovaj zakon donosimo da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da po svojoj savjesti budu ili ne budu vjernici bilo koje vjeroispovijesti”, rekao je Pažin.

Ocijenio je da suština ovog pitanja zapravo glasi – da li želimo da generacija naše djece, kroz dvadeset ili trideset godina, i dalje raspravlja o tome koje su vjerske i nacionalne zajednice u Crnoj Gori starije i važnije i koje zaslužuju više prava od nekih drugih?

“Nemam baš nikakvu dilemu da narednoj generaciji moramo, jednom za svagda, ostaviti jasan odgovor na to pitanje – da su u građanskoj Crnoj Gori najstarije i najvažnije one vrijednosti koje spajaju Crnogorke i Crnogorce svih vjera i nacija”, rekao je Pažin.

Samo od takvih vrijednosti, kako je rekao, može biti satkan državni identitet Crne Gore “koji seže dublje od svih naših razlika i u kojem su čojstvo i ljudskost neprikosnoveni čuvari ljudskog dostojanstva”.

“Pozivam sve vjerske zajednice i sve društvene aktere da kroz dijalog svi zajedno kroz primjenu zakona doprinosemo trajnom utemeljenju Crne Gore kao zajednice svih građana”, rekao je Pažin.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da je doživio poniženje na putu od svog stana prema parlamentu.

“Imao sam mogućnost da preplivam rijeku, decembar je, odustao sam. Išao sam nekim drugim putem i stigao. Rasprava se dešava u atmosferi državnog udara”, rekao je Lekić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da nikakav policajac ne može poslanike da zaustavi na putu do parlamenta gdje se održava sjednica: “To može samo u Sjevernoj Koreji”.

Branko Radulović iz DF-a rekao je da “prezire ovakvu Crnu Goru”, navodeći da to nije njegova Crna Gora, dok je Milan Kneževića (DF) pitao ko je dao nalog da se onoliki broj policajaca nađe na ulicama Podgorice.

Poslanik DPS-a Dragutin Papović pitao je kako je crnogorsko društvo od gotovo nezainteresovanog za religiju, postalo tako makar površinski, do fanataizma religiozno.

PAPOVIĆ: ODAKLE TOLIKA VJERSKA ŽUSTRINA?

“Mnogi će rećida je do promjene došlo do odlaska socijalističkog sistema i vraćanja religija”, rekao je Papović, navodeći da religioznost u Crnoj Gori nije bila naročita ni prije socijalizma.

Ako, kako je rekao, imamo u vidu činjenicu o skromnoj, do umjerenoj religioznosti kod svih naroda građana, onda je logično da se zapitamo “šta se desilo u ovoj oblasti u posljednjih 30 godina”.

“Odakle tolika vjerska žustrina, fanatizam, pa i vjerski fatalizam”, pitao je Papović.

On je ukazao na važnost usvajanja zakona, i pozvao vjerske zajednice da se ne miješaju u politiku: “Trebaju nam vjerske zajednice u duhu naše tradicionalne religioznosti. Na kletve nećemo odgovarati isto mjerom, jer je Bog tamo gdje se čovjek raduje čovjeku”.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da su on i Knežević sinoć imali čast da dobiju blagoslov od patrijarha srpskog Irineja, koji im je “jasno saopštio da blagosilja borbu vjernog naroda za odbranu SPC”.

Kaže da su nakon razgovora s Irineja odlučili da pred cijelom Crnom Gorom predstave plan DF-a o kojem su ranije govorili.

Mandić je pozvao sve građane koji su potpisali zakletvu da će braniti crkvu, da u momentu kad bude glasanje o zakonu, izađu na ulice širom Crne Gore.

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: “ZAKONOM SE NE OTIMA IMOVINA CRKVE”

“Prvo očekujem od moje majke koja ima više od 80 godine, i ne može dobro da se kreće, ali može zapriječiti našu ulicu i iznijeti ikonu”, kazao je Mandić.

Pozvao je premijera Duška Markovića da ne dozvoli da se navuče prokletstvo na njega, njegovu porodicu.

“Imate priliku da zaustavite mnogo toga lošega što će se desiti u Crnoj Gori. Ovo ne može da izađe na dobro”, upozorio je Mandić. 

On i Knežević su predložili Markoviću da se susretnu sa episkomima i sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske, kako bi se došlo do kompromisnog rješenja u vezi sa spornim zakonom.

Liderka SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković kazala je da predloženi zakon nije ni političko, ni crkveno, već isključivo pravno pitanje. Ona je pojasnila da će izglasavanjem zakona država imati pravo svojine nad vjerskim objektima.

“Ovdje se ne precizira govori li se crnogorskoj, sprskoj ili nekoj drugoj crkvi. Govorimo o vjerskim objektima”, rekla je Vuksanović-Stanković.

BRAJOVIĆ: SD ĆE PODRŽATI PREDLOG ZAKONA

Miodrag Lekić (Demos) rekao je da zakon unosi veliki haos i moguće posljedice: “Zakon ima političku funkciju, i svakome je jasno da sve ovo kreće nakon kongresa DPS-a gdje je partijski predsjednik kao centralno pokrenuo pitanje Crnogorske crkve”.

Ivan Brajović iz Socijaldemokrata rekao je da je obaveza prema građanima Crne Gore da se agumentovano vodi rasprava u parlamentu.

“Priču o zakonu ću početi konstatacijom da će SD podržati Predlog zakona. Ovakvo ponašanje i priče teško je racionalno objasniti. Treba da se ponašamo kao parlament građanske Crne Gore sa svim njenim raznolikostima”, rekao je Brajović.

Zakon, tvrdi Brajović, ne zadire u pravo organizovanja i djelovanja vjerskih zajednica, te njihovog ustrojstva.

Poslanik Goran Danilović kazao je da u današnjem danu niko ne može srušiti Crkvu, niti može srušiti istoriju Crne Gore.

“Vi koji vjerujete, vi znate šta je Crkva. Znate da nikad nije nestala u jednom danu, niti se branila u jednom danu. Ako znamo koga branimo, ako znamo da je mudra glava mitropolita Amfilohija, znamo i obavezni smo da ne dozvolimo da nas obuzme mržnja prema onom ko nam čini zlo”, rekao je Danilović.

IBRAHIMOVIĆ: PRIČA O VJEROISPOVIJESTI DA NAS SVE UJEDINI

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović rekao je da smatra da je riječ o kvalitetnom i modernom Predlogu zakona, koji je usaglašen s evropskim standardima.

“Dodatni kvalitet dokumenta vidim da se dotakao svih problema koji tište sve vjerske zajednice”, rekao je Ibrahimović.

Zakonodavni odbor je u utorak ocijenio da je Predlog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

Poslanici Demokratskog fronta sinoć su najavili da će ipak danas prisustvovati sjednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, objavljeno je na Fejsbuk stranici DF-a.

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) i dio opozicije smatraju da je predloženi zakon neustavan i diskriminatorski i zatražili su da se povuče iz skupštinske procedure.

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije poručio je da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini i pozvao je poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju tom aktu.

Predstavnici Vlade su saopštili da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i da ga neće povući.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!