Đukanović: Tenzije oko zakona ne mogu da ugroze stabilnost Crne Gore

Đukanović je ponovio da neće biti povlačenja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti. “Ne, naravno. Zašto bi ga povlačili? Riječ je o tome da na tom projektu radimo od 2014. godine. Mislite da smo nešto ishitreni? Mislite da smo nešto previdjeli? Mislite da smo nekoga zaobišli? Ne, samo slijedimo ono za što smo uvjereni da je u interesu dobra i napretka Crne Gore. Nema nijednog zakona koji smo do sada donijeli gdje nije bilo i dijela javnosti koji je bio suprotstavljen. To se podrazumijeva”, rekao je on

Foto: PREDSJEDNIK.ME

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem nije detaljnije razgovarao o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti, te da mu je saopštio šta je poenta tog zakona i šta su procedure koje bi taj zakon trebalo da utemelji. On vjeruje da tenzije oko zakona ne mogu otići toliko daleko da bi bila ugrožena stabilnost zemlje.

Đukanović je rekao da je interesovanje Vučića za taj akt shvatio prijateljski i dobronamjerno.

“To je bio jedan od uobičajenih razgovora gdje se međusobno informišemo, ništa više od toga. Nije tu bilo prilike za detaljniju razmjenu argumenata. Njegovo sam interesovanje dobronamjerno i prijateljski razumio, kao interesovanje čovjeka koji vodi susjednu državu o tome šta se dešava u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Kazao je da je Vučiću saopštio šta je poenta tog zakona i šta su procedure koje bi taj zakon trebalo da utemelji, prenosi rtcg.me.

“Nijesmo vodili polemiku. Iz onog što sam čuo od njega razumio sam da ima rezervi i nedoumica. Pokušao sam da približim zakon, jer je puno manipulacija u medijima regiona, u smislu da se nedovoljno vjerno interpretira ono što su norme i da se na to nadovezuju manipulacije nekih subjekata koji to predstavljaju kao nasilje nad nekim”, pojasnio je Đukanović.

Govoreći o tome u kom dijelu je DPS spreman da eventualno prihvati popravke zakona, te da li su konsultovani od nekog predstavnika EU i šta je rekao, Đukanović je rekao da DPS “nikada nije bio zatvoren niti za jednu inicijativu koja znači poboljšanje onoga što je neka normativna materija”.

“Logično nećemo prihvatatiti ono što bi bilo u suprotnosti sa duhom i sa osnovnom namjerom zakonodavca kada je u pitanju ova oblast”, rekao je Đukanović, navodeći da ne zna do kada je rok za podnošenje amandmana na zakonsko rješenje.

Sve što bude validno podnešeno, kako je rekao, biće pažljivo razmotreno od strane ne samo DPS-a, već i Vladine parlamentarne većine.

“Što se tiče evropskih partnera oni, naravno, i u odnosu na ovaj projekat, kao i druge, pažljivo posmatraju da li se to što vlast radi u Crnj Gori razvija u željenom smjeru, dodatne i punije harmonizacije sa onim što je evropska pravna tekovina. Bili smo u prilici da čujemo i njihove sugestije, ali vjerujem da svi već znaju da u Crnoj Gori nema nikog ko može djelovati izvan onog što je ustavno definisana nadležnost svakog državnog organa”, rekao je Đukanović.

Na pitanje dokle mogu da odu tenzije ako zakon bude usvojen, Đukanović je kazao: “Ne znam, nadam se da ne mogu da odu daleko. U svakom slučaju ne mogu da odu toliko da ugroze ono što je ključna tekovina savremene Crne Gore. To je stabilnost koju, kao što ste vidjeli, u svim prethodnim pokušajima ugrožavanja, država Crna Gora apsolutno obezbjeđuje i garantuje”.

Ponovio je da neće biti povlačenja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Ne, naravno. Zašto bi ga povlačili? Riječ je o tome da na tom projektu radimo od 2014. godine. Mislite da smo nešto ishitreni? Mislite da smo nešto previdjeli? Mislite da smo nekoga zaobišli? Ne, samo slijedimo ono za što smo uvjereni da je u interesu dobra i napretka Crne Gore. Nema nijednog zakona koji smo do sada donijeli gdje nije bilo i dijela javnosti koji je bio suprotstavljen. To se podrazumijeva”, rekao je Đukanović.

Predsjednik je rekao da kad se uređuju određene oblasti, ne može da se pogodi “baš svačiji interes”.

“Regionalna javnost je zainteresovana uvijek za ono što se dešava u zemljama regiona. Jasna je nadležnost. Kao što smo mi zainteresovani za dešavanja u Bosni, na Kosovu, u Srbiji, mi tamo ne pokazujemo nikakvu inicijativu”, rekao je Đukanović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!