The New York Times: Osam optužbi zbog kojih Trump zaslužuje da bude opozvan

Trump optužen za stalno laganje, čime narušava kredibilitet Bijele kuće i pokušava potkopavati sve nezavisne informacije koje mu se ne sviđaju, što slabi sistem provjera i ravnoteže u zemlji. Jednom je otišao toliko daleko da je rekao da savezni agenti za sprovođenje zakona i tužioci redovno izmišljaju dokaze, što je tvrdnja koja šteti kredibilitetu svake kriminalističke istrage

Foto: Printscreen

Kolumnista David Leonhardt u američkom listu The New York Times navodi osam optužbi zbog kojih američki predsjednik Donald Trump zaslužuje opoziv.

Leonhardt u tekstu podsjeća na skandal Watergate te kaže kako je Odbor za pravosuđe Zastupničkoga doma Kongresa SAD-a razmatrao i glasao o pet tačaka vezano za opoziv predsjednika Richarda Nixona.

Dodaje da je Zastupnički dom tokom srpovođenja mjera za opoziv predsjednika Billa Clintona glasao o četiri tačke, a dvije su odbijene.

Ovakva istorija služi kao podsjetnik da opoziv (impeachment) nije besprijekoran proces, već prilika da Kongres i glasači saslušaju dokaze protiv predsjednika i utvrde doseže li nešto od toga nivo zločina, kazao je.

ZLOUPOTREBA VANJSKE POLITIKE

Autor u tekstu navodi sljedeće optužbe:

Prvo: Opstruiranje pravde

Tačke optužbe, odnosno članci o opozivu Nixona i Clintona sadržavali su fraze “spriječeno, opstruirano i ometano sprovođenje pravde”, dok bi suđenje Trumpu trebalo da počne s optužbom za opstruiranje istraga.

Drugo: Nepoštivanje Kongresa

Trump je odbio da učestvuje u ustavom propisanom postupku opoziva.

Kao rezultat toga, zemlja još ne zna punu istinu o skandalu s Ukrajinom.

Treće: Zloupotreba vlasti

Trump je optužen da zloupotrebljava vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država, a jedan od primjera je pokušaj vršenja pritiska na Ukrajinu da pokrene istragu protiv Trumpovog političkog protivnika Josepha Bidena.

Četvrto: Ometanje sprovođrnja pravde

Trump je u više navrata pozivao na sprovođenje istraga protiv svojih političkih protivnika – kako javnih, tako i privatnih.

OPTUŽBE ZA STALNO LAGANJE

Ovakvim ponašanjem narušena su ustavna prava američkih građana i ugrožena vjerodostojnost pravosudnog sistema.

Peto: Prihvatanje naknada

Ustav SAD-a zabranjuje predsjedniku da profitira od vlasti prihvatajući “nagrade”.

Međutim, Trump i dalje posjeduje hotele, dopuštajući političarima, lobistima i strancima da povećavaju njegovo bogatstvo i da mu se dodvoravaju boraveći tamo.

Šesto: Izborna korupcija

Autor smatra da se vrlo mala kršenja finansiranja kampanja mogu smatrati optužbama. Međutim, ističe kako je tadašnji Trumpov advokat Michael Cohen priznao da je platio ukupno 280.000 dolara dvijema ženama za njihovu šutnju, priznavši time kršenje zakona o finansiranju predizbornih kampanja.

Sedmo: Zloupotreba pomilovanja

Predsjednik ima široka ovlašćenja za izdavanje pomilovanja, no Trump je učinio nešto drugačije: ohrabrivao je ljude da krše zakon (ili koče istrage) uz obećanje pomilovanja u budućnosti.

I to nije učinio samo za vrijeme istrage s Rusijom, prenosi Al Jazeera.

NARUŠAVA KREDIBILITET BIJELE KUĆE

Navodno je poručio saveznim zvaničnicima da zanemare zakon i oduzmu privatno zemljište za njegov pogranični zid, razbijajući njihove brige obećanjima o pomilovanju.

Osmo: Ponašanje krajnje nespojivo s funkcijom predsjednika

Ovo je ujedno najopširnija stavka na listi, pa je tako Trump optužen za stalno laganje, čime narušava kredibilitet Bijele kuće i pokušava potkopavati sve nezavisne informacije koje mu se ne sviđaju, što slabi sistem provjera i ravnoteže u zemlji.

Jednom je otišao toliko daleko da je rekao da savezni agenti za sprovođenje zakona i tužioci redovno izmišljaju dokaze, što je tvrdnja koja šteti kredibilitetu svake kriminalističke istrage.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!