Sastanak dijaspore sa predstavnicima CG u Čikagu: Bar i Bijelo Polje ne zaboravljaju zavičaj

Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović istakao je zadovoljstvo saradnjom koju ta institucija ima sa udruženjem “Rumija” iz Čikaga, koje je i u dijaspori i matici poznato i priznato po svojim rezultatima. “Mi u Upravi za dijasporu cijenimo i vrednujemo rezultate koje ostvaruju naša udruženja u svijetu, a svoje aktivnosti i projekte prilagođavamo potrebama i interesima nase dijaspore”, kazao je Mitrović

Veliki susret dijaspore, kome su prisustvovali direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši, održan je u Kulturnom centru “Rumija”, u Čikagu.

U ime Kulturnog centra “Rumija” skup je otvorio predsjednik tog Udruženja Senad Perazić. On je rekao da je “Rumija” jedno od najorganizovanijih udruženja u dijaspori i da od osnivanja, 1995. godine, realizuje brojne projekte i aktivnosti.

Udruženje, istakao je, ima dobru saradnju i komunikaciju sa Upravom za dijasporu, koja je i preko nagrade za filantropiju “Iskra” i preko državne nagrade za dobročinstvo koja im je dodijeljena ove godine, prepoznala i vrednovala zasluge KC “Rumija”.

Perazić je istakao i veliku zainteresovanost dijaspore iz Čikaga za privredna ulaganja u opštinu Bar i sugerisao osmišljavanje posebnih mogućnosti i beneficija za ulaganja dijaspore.

Mitrović istakao je zadovoljstvo saradnjom koju Uprava ima sa udruženjem “Rumija” iz Čikaga, koje je i u dijaspori i matici poznato i priznato po svojim rezultatima.

“Mi u Upravi za dijasporu cijenimo i vrednujemo rezultate koje ostvaruju naša udruženja u svijetu, a svoje aktivnosti i projekte prilagođavamo potrebama i interesima nase dijaspore”, kazao je Mitrović.

Posebno je ukazao na projekte koje Uprava realizuje, a među kojima su javni konkurs za sufinansiranje programa i projekata organizacija dijaspore, projekti usmjereni na mlade naraštaje poput Ljetnje škola jezika i kulture „Crna Gora moja postojbina“, koja se organizuje u Crnoj Gori svake godine, do online kursa jezika sa audio primjerima izgovora riječi i prevodom na engleski, španski, turski i albanski jezik.

On je najavio održavanje četvrte manifestacije “Dani dijaspore”, koja će 31. jula iduće godine biti održana u Bijelom Polju i dodao da Uprava za dijasporu, u saradnji sa Zavodom za školstvo, radi na izradi posebnih programa za organizaciju dopunske nastave u opštinama koje karakteriše veliki broj iseljenika, poput Petnjice, Gusinja, Bara, Bijelog Polja, Berana…

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović istakao je da i Bijelo Polje, poput Bara, ima brojnu i dobro organizovanu dijasporu koja nikada ne zaboravlja svoj zavičaj.

Planovi Bijelog Polja su, kazao je,da radi na umrežavanju i boljem povezivanju sa svojom dijasporom širom svijeta koju vidi kao svoju razvojnu šansu ne samo u dijelu mogućih investicija, već i u dijelu prenosa znanja i iskustva koji posjeduje.

Govorio je i o projektima koje ta opština realizuje, od kojih su najvažniji Đalovica pećina i ski centar Bjelasica i istakao da Vlada Crne Gore intenzivno radi na razvoju sjevera, kao i da će auto-put promijeniti sjever i značajno doprinijeti njegovom bržem razvoju.

Poručeno je da Bijelo Polje, poput Bara, ima brojnu i dobro organizovanu dijasporu koja nikada ne zaboravlja svoj zavičaj.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je istakao važnost dijaspore u dosadašnjem, ali i budućem razvoju te opštine.

Podsjetio je da će Opština Bar, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, rekonstruisati sportsku školsku salu Gimnazije „Niko Rolović“ i Ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru, kao i da su po istom modelu stvoreni preduslovi za izgradnju sportske sale OŠ „Mrkojevići”.

“Poštujući inicijativu koja je došla od KC ‘Rumija’, Opština je u budžetu za narednu godinu za ovu svrhu izdvojila 150.000 eura”, kazao je on i najavio rekonstrukciju putnog pravaca Virpazar – Biskupada preko Sutormana.

Kulturni centar “Rumija” okuplja oko 150 porodica iz barske opštine, uglavnom iz Mrkojevića.

Već četvrt vijeka uspješno radi na očuvanju i njegovanju kulturnog i jezičkog identiteta, a u svakom trenutku spremno je da pomogne svoj zavičaj.

Društvo je organizovalo brojne humanitarne akcije, ali i potpomoglo infrastruktune projekte u Baru i Crnoj Gori. Imaju svoje prostorije u kojima se okupljaju i u kojima održavaju susrete, donatorske večeri, kurseve jezika za mlađe generacije.

U njihovim prostorijama odskora je smješten je i počasni konzulat Crne Gore u Čikagu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!