Šokantni snimci iz Zavoda Pazarić u BiH: Djecu vezuju za radijatore i namještaj (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Na fotografijama koje je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje

Foto: Printscreen

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

“Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. Noću je angažovana jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Djeca često sama pružaju ruke da im ih vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma”, kazala je Ćudić na pres konferenciji, prenosi Klix.ba.

Foto: Printscreen

“Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnu smjenu članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva i nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma PFBiH usljed nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam da danas parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Dio dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci”, kazala je Ćudić.

Neophodno je, kaže, da se danas Zastupnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrješenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva. Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje.

Najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika Zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja.

Foto: Printscreen

“Tražimo da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne ljekarske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o provedenim mjerama”, rekla je Ćudić.

Podsjetila je na stav Vlade FBiH od 17. oktobra u kojem se kaže da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene, te da Vlada nije prihvatila navode koji govore suprotno.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!