Kristina Bačić je prva žena pilot u CG: Prvi let je uvjerio da je napravila pravi izbor

Vojni poziv mi nije bio stran jer mi je otac vojno lice, dakle uniforma kao i sam način života su me pratili kroz odrastanje. Uz podršku mojih roditelja i individualnu fizičku pripremu, prošla sam obuku, a nakon svog prvog samostalnog leta sam bila sigurna da sam napravila pravi izbor, odgovorila je dvadesetčetvorogodišnja Baranka na pitanje “Vijesti“ o interesovanju za pilotiranjem

Kristina Bačić prva je žena pilot u istoriji Crne Gore, a letačku karijeru danas gradi u Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore.

“Vojni poziv mi nije bio stran jer mi je otac vojno lice, dakle uniforma kao i sam način života su me pratili kroz odrastanje. Uz podršku mojih roditelja i individualnu fizičku pripremu, prošla sam obuku, a nakon svog prvog samostalnog leta sam bila sigurna da sam napravila pravi izbor“, odgovorila je dvadesetčetvorogodišnja Baranka na pitanje “Vijesti“ o interesovanju za pilotiranjem.

Foto: Privatna Arhiva

Po završetku gimnazije, odlučila se za Vojnu vazduhoplovnu akademiju u blizini grčke prijestonice.

Danas pilotira helikopterima VCG, ali je sa Vojne vazduhoplovne akademije prošle godine diplomirala usavrašavajući se isključivo na avionima.

“Na akademiji sam prvobitno završila početnu obuku na vazduhoplovu ‘T-41’ što je ujedno vojna verzija ‘Cessne 172’. Početnu obuku uspješno sam završila na prvoj godini školovanja, a nakon toga, na četvrtoj godini sam prošla obuku na avionu ‘Texan II’, američke proizvodnje, koja ujedno predstavlja i obuku za selekciju pilota”, pojašnjava Bačićeva.

KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI NA PORTALU VIJESTI

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!