Palmer iznio planove SAD za Srbiju, Kosovo i BiH: Jedan od prioriteta SAD-a normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Mi očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendovati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH koje su nanijele štetu međunarodnoj poziciji Kosova, rekao je Palmer, dodajući da Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici

Metju Palmer (Foto: Printscreen/Al Jazeera)

Jedan od glavnih prioriteta SAD-a koji ima značajan uticaj na čitav region i bezbjednost jeste normalizacija odnosa Beograda i Prištine, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer.

U svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i pododborom za Evropu i saradnju o regionalnoj bezbjednosti, on je rekao da, dok pregovori stoje, dvije strane rizikuju da propuste najbolju šansu u generaciji da normalizuju odnose i krenu naprijed ka sigurnijoj i prosperitetnoj budućnosti, prenosi Tanjug.

Dodao je da, postizanjem takvog sporazuma, dvije strane mogu da oslobode ekonomski potencijal zahvaljujući miru i integraciji.

ŠTA SAD OČEKUJE OD KOSOVA I SRBIJE

Palmer je rekao i da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine takse na robu iz Srbije i BiH, a da Srbija prekine kampanju u svijetu za neprizavanje Kosova.

„Mi očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendovati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH koje su nanijele štetu međunarodnoj poziciji Kosova“, rekao je Palmer, dodajući da “Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici”.

“Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa”, rekao je Palmer.

Palmer je dodao da je zbog strateškog značaja ovog pitanja i istorijskog i ograničenog prostora da Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatan sporazum, predsjednik Donald Tramp takođe imenovao ambasadora u Njemačkoj Richarda Grenella kao specijalnog predsjedničkog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova.

„Zajedno, ambasador Grenell i ja ćemo raditi na tome da pomognemo dvjema stranama da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji. Uz pojačano političko angažovanje, kao i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, nastojaćemo da pomognemo stranama da pronađu lokalno ostvariv sporazum koji je trajan, primjenjiv i koji će povećati regionalnu stabilnost“, kazao je Palmer.

OPTUŽBE NA RAČUN MILORADA DODIKA

Govoreći i Bosni i Hercegovini, Palmer je rekao da i dalje smatra da je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, nacionalističko, i da ne radi dovoljno da bi pomogli običnim građanima. Palmer je rekao da nadu u BiH ipak daje to što su se pojavile nove generacije političkih lidera na kantonalnim i opštinskim nivoima, navodeći kao pozitivan primjer Kanton Sarajevo.

„I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“, rekao je Palmer, prenosi Al Jazeera.

On je pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata optužio člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da blokira NATO put Bosne i Hercegovine, ističući da je Dodik više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj, entitetu u BiH, nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na pitanja senatora o ulozi Rusije, Palmer je rekao da je primarni cilj Rusije u regiji zaustavljanje puta zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u evroatlantskim institucijama.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!