Glas Amerike: Majk Pompeo putuje u Rijad kako bi sa zvaničnicima raspravljao o odgovoru na napad

Huti pobunjenici u Jemenu, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za subotnji napad, koji je pogodio polovinu proizvodnje nafte Saudijske Arabije. Ali, zvaničnici SAD kažu da dostupni dokazi pokazuju da to nije moguće. “Naša radna pretpostavka je da ovo nije stiglo iz Jemena niti Iraka”, rekao je zvaničnik odbrane SAD za Glas Amerike u utorak, dodajući da je tim američkih forenzičara na terenu i da radi sa Saudijcima kako bi istražio ostatke raketa

Majk Pompeo (Foto: Printscreen)

Američki državni sekretar Majk Pompeo putuje u danas u Rijad kako bi raspravljao sa saudijskim zvaničnicima o napadu na naftna postrojenja Saudijske Arabije, za koje zvaničnici SAD smatraju da ih je organizovao Iran.

Potpredsjednik Majk Pens rekao je tokom govora u Vašingtonu da će prvi diplomata SAD raspravljati o “našem odgovoru” na napad.

Huti pobunjenici u Jemenu, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za subotnji napad, koji je pogodio polovinu proizvodnje nafte Saudijske Arabije. Ali, zvaničnici SAD kažu da dostupni dokazi pokazuju da to nije moguće, piše Glas Amerike.

“Naša radna pretpostavka je da ovo nije stiglo iz Jemena niti Iraka”, rekao je zvaničnik odbrane SAD za Glas Amerike u utorak, dodajući da je tim američkih forenzičara na terenu i da radi sa Saudijcima kako bi istražio ostatke raketa.

“Mislimo da će dokazi biti ubjedljivi”, dodao je zvaničnik.

Odvojeno od toga, drugi zvaničnik SAD rekao je da dokazi koji su do sad prikupljeni upućuju direktno na Iran.

Neimenovani zvaničnik rekao je za NBC njuz u utorak da je više od 20 dronova i raketa, koje su korišćene u napadu na saudijsko naftno postrojenje, lansirano iz Irana.

Drugi zvaničnici rekli su za CBS njuz da je najmanje jedna od raketa proletjela kroz vazdušni prostor Kuvajta i otišla ka Saudijskoj Arabiji, dok Rojters citira zvaničnika koji kaže da je napad organizovan iz jugozapadnog Irana.

Zvaničnici takođe kažu da su istražitelji ispitali mehanizam navođenja rakete pronađen u Saudijskoj Arabiji i gotovo neoštećenu raketu koja, čini se, nije uspjela da stigne do svog cilja.

Predsjedavajući Zdrušenog štaba SAD, Džozef Danford, govoreći zvanično novinarima u Londonu, rekao je da je subotnji napad izgledao različito od onoga što su ranije izvodili Huti pobunjenici.

On je rekao da Sjedinjene Države nemaju izvrnutu sliku napada, već da, kao dodatak forenzičkom timu, Vašington obezbjeđuje dodatnu poršku Rijadu, te da će pustiti Saudijce da sami donesu svoje zaključke.

Uprkos zaključcima koje iznosi sve veći broj zvaničnika SAD, Iran negira bilo kakvu ulogu u napadima.

“SAD su u zabludi ako misle da jemenske žrtve iz 4,5 godine najgorih ratnih zločina neće učiniti sve da uzvrate udaracac”, napisao je iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif na Twitteru u utorak.

“Vjerovatno je poražavajuće što 100 milijardi dolara u oružju nije presrelo vatru iz Jemena”, dodao je. “Ali, kriviti Iran neće promijeniti to”.

U međuvremenu, saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, objavio je u utorak da je polovina proizvodnje prekinuta zbog napada obnovljena i da kraljevstvo očekuje da će proizvoditi 11 miliona barela dnevno do kraja septembra, u poređenju sa 9,7 miliona prije napada.

Ranije, saudijski kralj Salman rekao je da je njegova zemlja u stanju da brani samu sebe protiv “kukavičkih napada”, ali je pozvao međunarodnu zajednicu da se “jasno usprotivi” izvršiocima.

Drugi saudijski zvaničnici takođe su ponovili optužbe Rijada da je iransko oružje korišćeno u napadu, ali nisu ponudili dokaze za svoje tvrdnje.

Tramp je poslao različite signale po pitanju mogućeg odgovora SAD na napad na Saudinsku Aarabiju, saveznicu SAD.

“Ne tražim da uđem u novi konflikt, ali ponekad morate”, rekao je on. “Ovo je bio veoma veliki napad i mogao bi biti dočekan napadom mnogo, mnogo većim”.

“Svakako, djeluje da je najvjerovatnije to bio Iran”, zaključio je.

I dok se zvaničnici SAD fokusiraju na Iran kao na glavnog krivca, iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, u utorak je odbacio mogućnosti pregovora sa Vašingtonom po pitanju nuklearnog programa Irana, sve dok se SAD ne vrate u međunarodni sporazum iz 2015. koji je ograničavao program iranskog nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija protiv te zemlje.

Nakon povlačenja SAD iz sprazuma prošle godine, Tramp je ponovo uveo sankcije, obogaljivši iransku ekonomiju. Tokom proteklih dana, bilo je najava da bi Tramp mogao da se sastane naredne sedmice sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, kada obojica budu prisustvovali godišnjem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

“Iranski zvaničnici, na bilo kom nivou, nikada neće razgovarati sa američkim zvaničnicima”, rekao je Hamenei, dodajući da je Trampov pokušaj da poveže Iran sa napadom dronova “dio njegove politike vršenja pritiska na Iran”.

U sklopu prvobitne nejasnoće oko napada dronova, predsjedavajuća Predstavničkom domu Nensi Pelosi zatražila je od Trampove administracije da obavijesti svih 435 članova Predstavničkog doma o informacijama koje imaju obavještajne agencije.

Napad je podigao cijene sirove nafte u ponedjeljak za oko 15 odsto, ali su one reterirale na 6 odsto povećanja u utorak nakon izvještaja da bi Saudi Armako, saudijska naftna kompanija čija su postrojenja napadnuta, mogla da povrati svoju proizvodnju u normalu brže nego što se u početku mislilo.

Ešli Peterson, analitičarka tržišta nafte u teksaškoj konsultantskoj kući u oblasti energetike, rekla je za Servis na persijskom jeziku Glasa Amerike da jedan od razloga zbog kog cijene nafte nisu dalje narasle jesu posljednji izvještaji prema kojima globalne zalihe sirove nafte pokazuju da su tržišta dobro snabdjevena.

“Ovo sada je šansa za (naftne proizvođače) Rusiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Sjedinjene Države, da istupe i popune nešto ove praznine koja je rezultat napada na Saudijsku Arabiju”, rekla je ona. “Saudi Armako, Kina, Japan i Južna Koreja takođe su saopštili da imaju zalihe spremne da budu puštene”.

Petersonova je rekla da će, na kratke staze, tržište nafte verovatno biti fokusirano na nesigunost po pitanju geopolitičkih reakcija na napad u Saudijskoj Arabiji.

“Geopolitička nestabilnost svakako nije ništa novo na Bliskom istoku”, kaže Majkl Hjuson, glavni analitičar tržišta u CMC Markets iz Velike Britanije, čiji komentar prenosi francuska novinska agencija.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!