SAD će objaviti ime saudijskog zvaničnika umiješanog u napade 11. septembra

U saopštenju se navodi da će informacija biti podijeljena s advokatima koji zastupaju porodice žrtava. Nije jasno hoće li identitet osobe biti javan

Foto: Printscreen

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da će objaviti ključno ime koje traže osobe koje tuže Saudijsku Arabiju zbog navodne umiješanosti u napade 11. septembra. 

U saopštenju se navodi da će informacija biti podijeljena s advokatima koji zastupaju porodice žrtava. Nije jasno hoće li identitet osobe biti javan, piše CNN. 

Od 19 pripadnika El-Kaide koji su izvršili napade 15 su bili državljani Saudijske Arabije.

Komisija koju je Kongres osnovao 2004. godine nije pronašla dokaze da je vlada Saudijske Arabije finansirala El-Kaidu.

Međutim, u izvještaju Saveznog istražnog ureda (FBI) se navodi da su Fahad el-Tumairi i Omar Ahmed el-Bajumi, saudijski državljani, pod istragom jer su navodno pomagali napadačima.

U izvještaju, koji je objavljen u redigovanom obliku, navodi se i ime treće osobe, ali je ono zatamnjeno, prenosi “Avaz”.

Porodice žrtava koje tuže saudijsku vladu traže objavljivanje identiteta te osobe.

U četvrtak je ministarstvo pravde saopštilo kako je odluku o objavljivanju imena saudijskog zvaničnika donio generalni državni tužilac Vilijam Bar (William Barr).

U njemu je rečeno da je Bar odlučio da se ne poziva na državne tajne i da želi da podijeli identitet osobe s advokatima za porodice žrtava.

Porodice žrtava pozdravile su odluku ministarstva pravosuđa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!