Tramp uvodi još gore pravilo: Imigrantske porodice mogu neograničeno da budu zadržane u pritvoru

Pravilo će zamijeniti sudski presedan iz 1997. kojim je američkoj imigracionoj službi ograničeno vrijeme tokom kojeg smiju u pritvoru da drže djecu migrante. Prema toj odluci, obično je određen rok od 20 dana nakon kojeg se porodice moraju pustiti iz pritvora

Foto: Printscreen/WION

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa predstavila je novo pravilo koje će zaposlenima omogućiti pritvaranje migrantskih porodica na neodređeno vrijeme dok sudija ne donese odluku o odobravanju azila, čime je poništeno dosadašnje ograničenje od 20 dana.

Pravilo će zamijeniti sudski presedan iz 1997. kojim je američkoj imigracionoj službi ograničeno vrijeme tokom kojeg smiju u pritvoru da drže djecu migrante. Prema toj odluci, obično je određen rok od 20 dana nakon kojeg se porodice moraju pustiti iz pritvora, prenosi “Jutarnji list”.

Ovo je već treća veća regulacija republikanske administracije u nešto više od mjesec dana kojom se pokušavaju ograničiti imigracije, a viši imigracijski službenici započeli su s izvršnim djelovanjem bez službene potvrde u američkom Senatu.

Suzbijanje legalnih i ilegalnih imigracija glavno je obilježje Trumpova predsjedanja otkako je 2016. obećao da će Meksiko platiti izgradnju zida na granici sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi spriječili dolazak migranata.

Tramp je u srijedu novinarima rekao da njegova administracija ozbiljno razmatra ukidanje prava na državljanstvo za djecu stranih državljana rođenu na teritoriju SAD-a, što bi bio još jedan od pokušaja potpunog ukidanja postojećih imigracionih zakona.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!