Suspendovana hrvatska diplomatkinja u Berlinu: Elizabeta na Facebooku objavljivala rasističke poruke

Mađarević je na svom profilu na Facebooku zagovarala “bijelu Evropu”, izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila “nedostatak vlastite kulture”

Hrvatska diplomatkinja Elizabeta Mađarević, o čijem je rasističkom skandalu prvi izvijestio Index, suspendovana je i povučena iz hrvatske ambasade u Berlinu.

Uz to, inspekcija Ministarstva vanjskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz. To je potvrdio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

RASISTIČKI I KSENOFOBNI KOMENTARI NA FACEBOOKU

Mađarević je na svom profilu na Facebooku zagovarala “bijelu Evropu”, izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila “nedostatak vlastite kulture”. 

Ovakva preporuka je stigla jer se Mađarević, inače prva sekretarka u hrvatskoj ambasadi u Njemačkoj, rasističkim i ksenofobnim komentarima ogriješila o zakone i Etički kodeks koji obvezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inostranstvu, ali to nisu prve sporne objave hrvatske diplomatkinje koja je na Facebooku već imala sličnih ispada.

Odluku o sankciji treba u postupku još da potvrdi disciplinski sud.

Mađarević se, nakon što je zbog svojih rasističkih komentara pozvana u Ministarstvo vanjskih poslova, branila izjavom da joj je profil hakovan, iako je, nakon što je Index objavio da na Facebooku širi rasizam, na istoj društvenoj mreži, s istog profila, napisala da je Index “objavio ‘lijepu’ priču” o njoj i da ostaje pri svojim stavovima. Nakon što je pozvana u MVEP, naglo je promijenila priču i zavapila da je hakovana i da je cilj napada vlada.

PLENKOVIĆ: TO JE KATASTROFA

O svemu se oglasio premijer Plenković, koji je ponašanje diplomatkinje nazvao katastrofom.

“Ako dođe do odluke da je došlo do povrede službene dužnosti, a kako mi se sve čini da je tako, ako je to tačno i nije hakirano, to je katastrofa”, rekao je Plenković dodavši da misli da su i ministar vanjskih poslova i ministarstvo dobro reagovali nakon što je izbio skandal.

Naposljetku je reagovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, i to na Twitteru.

“Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana, koji me je odmah izvijestio o koracima koje preduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su. Nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicat će se domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država”, napisala je Kolinda.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!