Američki gradonačelnici traže oštriju kontrolu oružja nakon masovnih ubistava

U 2019. godini, već je bilo više od 250 masovnih pucnjava – poručili su u pismu čelnici američkih gradova i istakli da su “tragični događaji” u El Pasu u Teksasu i Dejtonu u Ohaju najnoviji podsjetnik da “naša zemlja ne može više da čeka da federalna vlada preduzme neophodne mjere da spriječi ljude koji ne bi trebalo da posjeduju vatreno oružje, da ga kupe”

Foto: Printscreen

Više od 200 američkih gradonačelnika zatražilo je od Senata da prekine ljetnju pauzu i odobri zakonski predlog o kontroli oružja, posle masovnih pucnjava u Ohaju i Teksasu prošlog vikenda, u kojima je ubijena 31 osoba.

Američka konferencija gradonačelnika, koja zastupa 214 gradova na čijem čelu se nalaze i republikanci i demokrate, poručili su lideru republikanske većine u Senatu Miču Mekonelu i demokratskom lideru Čaku Šumeru da je neophodno hitno usvojiti predlog, koji je u Predstavničkom domu odobren već u februaru.

Zakonskim predlogom predviđene su bezbjednosne provjere svih kupaca oružja, a period čekanja za kupovinu se produžava sa tri na 10 dana ako posle brze provjere postoje određene nedoumice u pogledu potencijalnih kupaca.

Šumer je već zatražio od Senata da usvoji predložene mjere, ali je Mekonel blokirao glasanje jer im se protivi.

“U 2019. godini, već je bilo više od 250 masovnih pucnjava” poručili su u pismu čelnici američkih gradova i istakli da su “tragični događaji” u El Pasu u Teksasu i Dejtonu u Ohaju najnoviji podsjetnik da “naša zemlja ne može više da čeka da federalna vlada preduzme neophodne mjere da spriječi ljude koji ne bi trebalo da posjeduju vatreno oružje, da ga kupe”.

Predsjednik Donald Tramp, koji je u srijedu razgovarao sa preživjelima najnovijih napada, rekao je da postoji veća spremnost da se uvedu bezbjednosne kontrole kupaca oružja, prenosi Glas Amerike.

To je, međutim, saopštio i poslije masakra u srednjoj školi u Parklendu, na Floridi prošle godine, prije nego što je odustao zbog protivljenja Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja (NRA).

To udruženje se usprotivilo Trampovom stavu i ove nedjelje, a američkom lideru je saopšteno da to ne bi bilo popularno među njegovim ključnim pristalicama, od kojih mnoge posjeduju oružje, prenio je dnevnik Vašington post.

Tramp je takođe podržao zakonski predlog koji bi lokalnim vlastima širom SAD omogućio da oduzmu oružje onima za koje se vjeruje da su opasnost po sebe i druge. Poručio je, međutim, da nema političke volje da se zabrani prodaja automatskog oružja.

U Dejtonu, policija je ubila napadača, 24-godišnjeg studenta, 30 sekundi nakon što je ispalio 41 metak iz automatskog oružja i ubio devetoro ljudi, a povrijedio 27. U El Pasu, 21-godišnji muškarac ubio je 22 osobe, a ranio 24. Meta napada bili su hispanci.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH