Hrvatska plače za vojnikom Josipom Briškim koji je poginuo u Avganistanu: Krstio sina prije odlaska, crkveno vjenčanje planirao do dolasku…

“Još malo i proći će i to, samo mjesec i po”, znao je Josip da kaže porodici kojoj se redovno telefonom javljao svake večeri kako bi ih umirio i uvjerio da je sve u redu…

Foto: MORH

Hrvatski vojnik Josip Briški, koji je poginuo nakon jutrošnjeg napada talibana u Afganistanu, imao je 27 godina.

Briški je rođen 1992. godine. U sastavu hrvatske vojske bio je pet godina, a misija u Avganistanu bila mu je prva međunarodna. Bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta koji se nalazio u NATO misiji podrške miru Resolute Support u Avganistanu. Tamo je bio angažovan na poslovima savjetovanja i mentorstva avganistanskih bezbjednosnih snaga.

Kako prenosi “Jutarnji list”, samo mjesec dana prije nego što je otišao na put bez povratka, mladi Josip Briški i supruga krstili su sina.

Nedugo prije toga Josip i mlada supruga vjenčali su se, ali samo kod matičara. Želja im je bila da naprave crkveno vjenčanje, ai plan je bio da to urade kada se Josip vrati iz misije.

“Još malo i proći će i to, samo mjesec i po”, znao je Josip da kaže porodici kojoj se redovno telefonom javljao svake večeri kako bi ih umirio i uvjerio da je sve u redu.

A onda je u srijedu ujutro mir pitomog dijela Sesveta prekinula kolona vojnih vozila. Stigli su ministar odbrane Damir Krstičević, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga OS RH, brigadni general Perica Turalija, vojnici u maskirnoj uniformi, Hitna pomoć s registarskim oznakama hrvatske vojske…

Poginuo je od teških povreda glave zadobivenih rano jutros tokom napada na vozilo hrvatske vojske u Kabulu. Nakon stradanja mu je pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, ali zbog težine povreda u bolnici je preminuo.

Uz Briškog su u ovom napadu talibana ranjena još dva hrvatska vojnika. Oni su teško povrijeđeni, ali nisu u životnoj opasnosti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!