Marković: Crna Gora je okrenuta budućnosti i nikada u svojoj istoriji nije bila stabilnija i uvaženija

Marković je rekao da Crnu Goru niko ne može obeshrabriti niti zaustaviti na putu ka EU i da ćemo uvjeriti i skeptike i oponente da je Evropi potrebna ovakva Crna Gora. On je pozvao na ujedinjenje u narednih nekoliko godina u tom zajedničkom naporu – dobijanju punopravnog članstva Crne Gore u EU, na opšte dobro svih građana naše zemlje, a prije svega najmlađih generacija, naše djece i unučadi

Foto: GOV.ME

Današnja Crna Gora ne živi u davno prošlim vremenima, njih pamti, ponosna je na slobodarsku istoriju i zauvijek zahvalna precima koji su kroz vjekove očuvali našu slobodu i identitet, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na centralnoj proslavi Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda.

„Ali, današnja Crna Gora okrenuta je budućnosti. Pod našim zajedničkim krovom ima dovoljno mjesta za sve koji Crnu Goru vide kao svoju kuću: i Crnogorce i Srbe i Albance i Muslimane i Bošnjake i Hrvate i sve ostale kako se god osjećali i izjašnjavali“, rekao je premijer.

Predsjednik Marković je istakao da nikada u svojoj istoriji Crna Gora nije bila stabilnija, prosperitetnija i uvaženija među svjetskim narodima i državama.

Foto: GOV.ME

„Sa obnovljenom nezavisnošću, sa ravnopravnim mjestom u vodećem političkom i bezbjednosnom savezu današnjice, sa nikada snažnijom ekonomijom, Crna Gora se izdigla iz balkanskih tmina i uhvatila korak sa najnaprednijim društvima 21. vijeka“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

On je istakao da uvažavamo svakog susjeda i njegovo suvereno pravo da uređuje odnose u svojoj kući i da se zalažemo za mirno rješavanje svih nesporazuma i sukoba na ZB, jer bez stabilnosti cijelog regiona nema ni stabilnosti, ni napretka za bilo koju državu pojedinačno.

„Vjerujemo da se do tog cilja najbrže može doći kroz našu i integraciju susjednih zemalja u EU. Naš region je poprište globalnog nadmetanja za uticaj, u kojem svako koristi mehanizme koji su mu na raspolagnju“, rekao je predsjednik Vlade.

Foto: GOV.ME

Premijer Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, izrazio uvjerenje da će države EU nakon rješavanja sopstvenih izazova odlučnije iskoristiti najsnažniju polugu svojih politika prema ZB – politiku proširenja. On je dodao da Crnu Goru niko ne može obeshrabriti niti zaustaviti na putu ka EU i da ćemo uvjeriti i skeptike i oponente da je Evropi potrebna ovakva Crna Gora.

Premijer je pozvao na ujedinjenje u narednih nekoliko godina u tom zajedničkom naporu – dobijanju punopravnog članstva Crne Gore u EU, na opšte dobro svih građana naše zemlje, a prije svega najmlađih generacija, naše djece i unučadi.

„Neka to bude zajednički cilj, važniji od ličnih sujeta i političkih omraza, važniji od naših svakojakih podjela. Neka to bude tačka budućeg kompromisa i društvene kohezije“, rekao je predsjednik Vlade.

Kroz istorijsku prizmu, premijer je govorio o uspjesima ali i stradanjima naših predaka zarad pobjede antifašizma, zarad pobjede današnje Evrope. On je, takođe, dodao da, na Dan ustanka protiv okupatora, moramo podsjetiti na istorijske činjenice: nije svaki crnogorski građanin bio na strani antifašističke koalicije.

Foto: GOV.ME

„Podsjećam na ovu neumoljivu istinu – ne da bi otvarali stare rane, ne da bi oživljavali vjekovne podjele. Neka sve žrtve bratoubilačkih stradanja počivaju u miru. Danas podsjećam na bolnu stranicu naše istorije da se ona ne bi nikad više ponovila“, kazao je predsjednik Marković.

On je dodao da i danas ima onih koji su spremni da služe tuđim interesima, da crnogorsku nezavisnost vide kao prolaznu epohu do povratka pod tuđe skute.

Predsjednik Marković se u govoru osvrnuo i na crkveno pitanje i rekao da će to pitanje biti riješeno demokratski, na osnovu Ustava i zakonom, a ne ničijom voljom ili dekretima.

„Nećemo ostavljati taj nepotrebni teret generacijama koje dolaze. Zato u današnjoj Crnoj Gori nijedna crkva neće pisati zakone, već će morati, kao i svi drugi, da poštuje one koje donosi demokratski izabrana vlast, u skladu sa najvišim evropskim standardima. Dakle, crkvi Božji zakoni, Vladi i parlamentu zemaljski“, rekao je predsjednik Marković.

Foto: GOV.ME

On je dodao da su danas najveći grijesi Crne Gore to što ne želi tutore i starayelje, što je naučila da slijedi interese svojih građana, što je odlučna da odbrani državni identitet i nacionalnu posebnost Crnogoraca u okviru građanske države svih drugih koji sa njima žive.

Nakraju, što je članstvom u Sjevernoatlantskoj alijansi obezbijedila nepovredivost svojih granica i trajni mir za svoje građane“.

Premijer je svim građanima čestitao Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašističkog okupatora – i jedan i drugi kao datume crnogorske pobjede.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!