Dvadeset četiri godine od genocida: U Potočarima smiraj našle 33 žrtve (VIDEO)

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 24 godine. Najmlađa žrtva koja je ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je svega 16 godina. U tabutu sa imenom maloljetnog Osmana nalaze se posmrtni ostaci koji su pronađeni na nekoliko različitih lokacija

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Smiraj uz svoje najmilije, one koji su ubijeni u ljeto 1995. godine u “Sigurnoj zoni Ujedinjenih naroda – Srebrenica”, danas su u Memorijalnom centru Potočari našle 33 žrtve srebreničkog genocida.

U BiH je Dan žalosti povodom godišnjice i ukopa.

U genocidu u Srebrenici, u julu 1995. godine, ubijene su 8.372 osobe.

Hiljade ljudi od ranjih jutarnjih sati su pristizali u Potočare. Stotine automobila i autobusa preplavili su uske ceste koje vode ka Srebrenici. 

Preživjeli Srebreničani, porodice, prijatelji, komšije, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice, diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, brojni građani došli su u Potočare da odaju počast žrtvama.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, i dalje se traga za više od 1.000 ubijenih Srebreničana.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein efendija Kavazović, prenosi Anadolija.

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga je čitan odlomak iz romana “Derviš i smrt” i proučena ilahija “Šehidi”, a potom i “Srebrenički inferno”.

Nakon toga je, čitanjem imena, počelo iznošenje tabuta iz musale Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 24 godine.

Najmlađa žrtva koja je ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je svega 16 godina. U tabutu sa imenom maloljetnog Osmana nalaze se posmrtni ostaci koji su pronađeni na nekoliko različitih lokacija.

Brojne delegacije iz BiH i širom svijeta prisustvovale su obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na komemoraciji u Potočarima govorio je Šefik Džaferović, član predsjedništva Bosne i Hercegovine.

I ove godine u Potočarima su “Žene u crnom” iz Beograda, a među njima je i dvadesetšestogodišnjakinja Nevena Todorović. Ona je prvi put u Potočarima i kaže da je veoma potresno biti tu, prenosi Fena.

“Sećanje je jače od smrti i jako je važno da budemo danas ovdje, da pokažemo da postoje građani u Beogradu koji se sjećaju genocida u Srebrenici i koji pozivaju građane na odgovornost, da priznaju genocid i prestanu da ga negiraju. Jako je važno da pokažemo naše saučešće porodicama žrtava i da pokažemo poštovanje prema žrtvama genocida”, izjavila je Todorović.

Ističe da se u Srbiji i dalje konstanto negira genocid.

“Ponovo imamo taj ciklus reviozionizma prošlosti i naša premijerka konstantno negira genocid u Srebrenici. Dok se ne budemo suočili s prošlošću nikada nećemo nastaviti dalje i nećemo uspostaviti normalne odnose u regionu”, poručila je Todorović.

I u glavnom gradu Turske, Ankari, obilježena je 24. godišnjica genocida u Srebrenici i odana počast nevinim žrtvama.

Iz američkog State Departmenta su ponovili kako genocid u Srebrenici ne smije biti negiran i zaboravljen.

U saopštenju su naveli kako danas obilježavaju 24 godine od genocida u Srebrenici, prenosi Anadolija.

“Američki narod se pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti na više od osam hiljada nevinih žrtava”, naveli su.

Ponovili su da bolno poglavlje evropske istorije nikada ne smije biti negirano ili zaboravljeno.

“Stojimo uz one koji nastavljaju tražiti pravdu. Ponovo potvrđujemo našu neprekidnu podršku onima koji rade na očuvanju dostojanstva svih žrtava, uključujući one koji još čekaju na svoje posljednje utočište. Tragični događaji nas podsjećaju na potrebu da zajedno radimo za bolju budućnost, onu koja je stabilna, prosperitetna i inkluzivna za sve građane Bosne i Hercegovine”, piše u saopštenju.

Kazali su da Sjedinjene Američke Države ostaju čvrst partner naroda BiH, prenijela je Al Jazeera.

“Danas, dok se sjećamo palih, potvrđujemo našu posvećenost izgradnji mira i prosperiteta širom regije i osiguranju da se takva tragedija nikada više ne ponovi”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!