Najbolji recitatori na crnogorskom jeziku iz Vojvodine posjetili Cetinje

Tokom trodnevnog boravka na Cetinju gosti iz Vojvodine posjetili su i gradske muzeje, mauzolej na Lovćenu i Ivanova korita, Fakultet za crnogorski jezik i književnosti i Ministarstvo kulture

Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo “Princeza Ksenija” iz Lovćenca organizovalo je nagradno putovanje na Cetinje za pobjednike treće “Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku”, na kojoj je učestvovalo 15 škola sa teritorije Vojvodine, kao i za pobjednike literarnog konkursa “Crna Gora vječni plamen slobode”.

Foto: Facebook

Gosti Prijestonice Crne Gore su bili Todor Tušup, učenik Osnovne škole “Nikola Đurković” iz Feketića sa učiteljicom Itanom Turčinović, Dragana Nešković iz Osnovne škole “Branko Radičević” iz Ravnog Sela i učiteljica Nela Stijepović, Vladica Kljajić i Milana Vujičić iz Gimnazije “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa i njihova profesorica književnosti Jelena Vujović, kao i Miljan Marković iz Osnovne škole iz Lovćenca i Jana Krivokapić ispred CKPD “Princeza Ksenija”.

Foto: Facebook

Delegaciju je predvodio Nenad Stevović, publicista, istraživač i organizator crnogorske dijaspore.

Foto: Facebook

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan je za goste iz Vojvodine upriličio prijem i tom prilikom je istakao: “Očuvanje nacionalnog identiteta, tradicije kulture i jezika posebno je važno u globalizovanom svijetu, gdje se kulturološke granice brišu i kreiraju neki novi identiteti. Vaše istrajavanje na očuvanju osobenosti crnogorskog jezika i kulture je za ponos i pohvalu. Radujemo se svakom vašem dolasku na Cetinje, jer ovo jeste vaša Prijestonica, a Crna Gora vaša domovina”.

Foto: Facebook

Tokom trodnevnog boravka na Cetinju gosti iz Vojvodine posjetili su i gradske muzeje, mauzolej na Lovćenu i Ivanova korita, Fakultet za crnogorski jezik i književnosti i Ministarstvo kulture, piše na Facebook stranici tog društva.

Foto: Facebook

Zahvaljujući se na podršci pri organizaciji smotre, Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“ uručilo je gradonačelniku Prijestonice Cetinje Aleksandru Kašćelanu, dekanu Fakulteta za crnogorski jezik i književnosti Adnanu Čirgiću i ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću zahvalnice za doprinos očuvanju jezičkog identiteta crnogorske zajednice u Vojvodini.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!