Pogledajte kako je sinoć bilo u ambasadi SAD u Podgorici, na proslavi Dana nezavisnosti

Hvala svima koji su nam se pridružili na slavlju u ambasadi SAD u Podgorici. Bila je privilegija što smo proslavili Dan nezavisnosti sa vama, saopšteno je na Facebook stranici ambasade SAD

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

Ambasada SAD u Podgorici bila je sinoć domaćin proslave povodom 243. godišnjice Amerike.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

“Hvala svima koji su nam se pridružili na slavlju u ambasadi SAD u Podgorici. Bila je privilegija što smo proslavili Dan nezavisnosti sa vama”, saopšteno je na Facebook stranici ambasade SAD.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

Počasni gost bio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

“Duga je i bogata istorija zvaničnih odnosa između Crne Gore i Amerike, u kojima je izgrađeno pravo prijateljstvo među našim narodima. Od prvog američkog diplomatskog predstavnika Džona Džeksona 1905, u čijoj ulici slavimo ovaj veliki događaj, do ambasadorke Džudi Rajnke. Vjekovna borba za slobodu i sve zajedničke vrijednosti koje danas dijelimo, naša su zajednička zastava. Hiljade crnogorskih mladića od sredine 19. vijeka, od Sakramenta do Aljaske preplavili su Ameriku u potrazi za boljim i srećnijim životom. Početkom prošlog vijeka više od deset pdsto naše ukupne populacije živjelo je i radilo u Americi”, kazao je Đukanović.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

Istakao je da su SAD bile među prvim zemljama koje su priznale rezultate referenduma o nezavisnosti 2006. godine i da su ubrzo nakon toga uspostavljeni su i diplomatski odnosi.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

“Presudna je bila podrška i pomoć SAD u ispunjavanju visokih standarda u procesu evroatlantske integracije, što nas je kvalifikovalo za članstvo u NATO prije dvije godine, učvrstilo važnost istorijskog čina obnove državnosti, i otvorilo novu perspektivu za razvoj crnogorskog društva. Taj odnos se nastavlja i danas u Alijansi, uključujući i međunarodne misije od Avganistana do Kosova. Odgovore na savremene izazove i prijetnje tražimo zajedno, ravnopravno dijeleći teret, bez obzira na veličinu i kapacitete. Prije svega kroz NATO, koji se tokom proteklih sedam decenija potvrdio kao najvažniji globalni političko-vojni savez, u kom Amerika ima vodeću ulogu među ravnopravnim članicama. Kao što ima i posebnu odgovornost za očuvanje tekovina evroatlantizma koje su donijele benefite cijelom svijetu”, rekao je  Đukanović.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

Kazao je da je “ovo prilika da zahvalimo američkim partnerima na ukupnoj podršci reformskim procesima u Crnoj Gori, u cilju unapređenja demokratije, vladavine prava, slobode medija i drugih demokratskih postulata…”

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

“Mi ostajemo posvećen promoter zapadnih vrijednosti, fokusirani na dostizanje standarda savremenih demokratskih društava, na očuvanje multietničnosti i multikulturalnosti naše zajednice i unapređenje kvaliteta života naših građana, što će Crnu Goru kvalifikovati da bude prva sledeća članica EU kad se za to stvore uslovi”, kazao je Đukanović.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH