Pogledajte kako je sinoć bilo u ambasadi SAD u Podgorici, na proslavi Dana nezavisnosti

Hvala svima koji su nam se pridružili na slavlju u ambasadi SAD u Podgorici. Bila je privilegija što smo proslavili Dan nezavisnosti sa vama, saopšteno je na Facebook stranici ambasade SAD

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

Ambasada SAD u Podgorici bila je sinoć domaćin proslave povodom 243. godišnjice Amerike.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

“Hvala svima koji su nam se pridružili na slavlju u ambasadi SAD u Podgorici. Bila je privilegija što smo proslavili Dan nezavisnosti sa vama”, saopšteno je na Facebook stranici ambasade SAD.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

Počasni gost bio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

“Duga je i bogata istorija zvaničnih odnosa između Crne Gore i Amerike, u kojima je izgrađeno pravo prijateljstvo među našim narodima. Od prvog američkog diplomatskog predstavnika Džona Džeksona 1905, u čijoj ulici slavimo ovaj veliki događaj, do ambasadorke Džudi Rajnke. Vjekovna borba za slobodu i sve zajedničke vrijednosti koje danas dijelimo, naša su zajednička zastava. Hiljade crnogorskih mladića od sredine 19. vijeka, od Sakramenta do Aljaske preplavili su Ameriku u potrazi za boljim i srećnijim životom. Početkom prošlog vijeka više od deset pdsto naše ukupne populacije živjelo je i radilo u Americi”, kazao je Đukanović.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

Istakao je da su SAD bile među prvim zemljama koje su priznale rezultate referenduma o nezavisnosti 2006. godine i da su ubrzo nakon toga uspostavljeni su i diplomatski odnosi.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

“Presudna je bila podrška i pomoć SAD u ispunjavanju visokih standarda u procesu evroatlantske integracije, što nas je kvalifikovalo za članstvo u NATO prije dvije godine, učvrstilo važnost istorijskog čina obnove državnosti, i otvorilo novu perspektivu za razvoj crnogorskog društva. Taj odnos se nastavlja i danas u Alijansi, uključujući i međunarodne misije od Avganistana do Kosova. Odgovore na savremene izazove i prijetnje tražimo zajedno, ravnopravno dijeleći teret, bez obzira na veličinu i kapacitete. Prije svega kroz NATO, koji se tokom proteklih sedam decenija potvrdio kao najvažniji globalni političko-vojni savez, u kom Amerika ima vodeću ulogu među ravnopravnim članicama. Kao što ima i posebnu odgovornost za očuvanje tekovina evroatlantizma koje su donijele benefite cijelom svijetu”, rekao je  Đukanović.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

Kazao je da je “ovo prilika da zahvalimo američkim partnerima na ukupnoj podršci reformskim procesima u Crnoj Gori, u cilju unapređenja demokratije, vladavine prava, slobode medija i drugih demokratskih postulata…”

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

“Mi ostajemo posvećen promoter zapadnih vrijednosti, fokusirani na dostizanje standarda savremenih demokratskih društava, na očuvanje multietničnosti i multikulturalnosti naše zajednice i unapređenje kvaliteta života naših građana, što će Crnu Goru kvalifikovati da bude prva sledeća članica EU kad se za to stvore uslovi”, kazao je Đukanović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!