Tramp uveo nove sankcije Iranu, na meti vođa Hamnei

Tramp je nazvao svoju uredbu “snažnim i prikladnim” američkim odgovorom na Teheranovo obaranje američke bespliotne letilice prošle nedjelje, za koju Vašington tvrdi da se dogodilo u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini Hormuškog moreuza, dok Iran tvrdi da se to dogodilo u njegovom vazdušnom prostoru

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je u utorak da su nove sankcije SAD protiv Irana znak trajnog okončanja diplomatskog puta za rješavaje tenzija između dvije zemlje.

“Uvođenjem besplodnih sankcija iranskom rukovodstvu i šefu iranske diplomatije znači trajno zatvaranje puta diplomatije sa frustriranom administracijom SAD”, napisao je Abas Musavi na Twitteru.

On je dodao da pristup predsjednika SAD Donalda Trampa “uništava uspostavljene međunarodne mehanizme za očuvanje svjetskog mira i bezbjednosti”, prenosi Glas Amerike.

Ovi komentari uslijedili su nakon Trampovog poteza kojim je uveo ono što on naziva vrlo bolnim novim finansijskim sankcijama protiv vrhovnog vođe Irana Ali Hamneija i osam viših komandanata u iranskoj vojsci i Korpusu Islamske revolucionarne garde.

Tramp je potpisao uredbu u ponedjeljak za koju kaže da će ograničiti pristup Hamneija i Irana svjetskim finansijskim tržištima. Sekretar za finansije Stiven Mnučin rekao je da će ovaj potez “bukvalno” zaključati “desetine i desetine milijardi dolara” iranske imovine.

Mnučin je takođe rekao da bi Sjedinjene Države takođe narednih dana sankcijama mogle da targetiraju i ministra inostranih poslova Irana Muhameda Džavada Zarifa, jednog od najbolje poznatih figura Teherana na svjetskoj sceni.

Tramp je nazvao svoju uredbu “snažnim i prikladnim” američkim odgovorom na Teheranovo obaranje američke bespliotne letilice prošle nedjelje, za koju Vašington tvrdi da se dogodilo u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini Hormuškog moreuza, dok Iran tvrdi da se to dogodilo u njegovom vazdušnom prostoru.

Lider SAD kaže da je uveo sankcije zbog serije “ratobornih poteza” koje je izveo Iran i za koje zvaničnici SAD kažu da uključuju napad minama na norveški i japanski brod koji su plovili Hormoškim moreuzom, nekoliko dana prije napada na američki dron.

Uredba ima za cilj da pogura Teheran nazad na razgovore jedan na jedan sa SAD po pitanjima svog nuklearnog programa, nakon što je Tramp prošle godine povukao SAD iz međunarodnog pakta iz 2015. kojim se ograničava iranski nuklearni program, a za uzvrat ublažavaju sankcije. Tramp je nazvao taj međunarodni sporazum, koji je ispregovarao njegov prethodnik Barak Obama, “katastrofom”.

“Voljeli bismo da budemo u mogućnosti da ispregovaramo sporazum”, rekao je Tramp.

Ali, kako je naglasio, “Iran nikad neće moći da ima nuklearno oružje”, dodajući da “oni sponzorišu terorizam, na do sada neviđen način”.

Dodao je: “Gledam unaprijed u dan kada će sankcije biti ukinute i kada će Iran biti mirotvorna nacija. Ljudi Irana su sjajni ljudi”.

Mnučin je rekao prethodno da su sankcije koje Tramp uveo nakon što se povukao iz međunarodnog sporazuma bile “veoma efikasne u blokiranju iranske ekonomije”.

On je rekao da su neke sankcije koje je Trampuveo u ponedjeljak bile planirane i prije nego što je dron oboren, dok su neke uvedene zbog obaranja drona.

Sekretarijat za finansije, predvođen Mnučinom, rekao je da bi bilo koja strana finansijska institucija koja uđe u “značajnu finansijsku transakciju” sa Irancima koji su obuhvaćeni sankcijama, mogla da bude odsječena od finansijskih sporazuma sa SAD.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo opisao je nove sankcije kao “značajne”, dok je napuštao Vašington u nedjelju i kretao na put u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate gdje će nastaviti napore Trampove administracije na izgradnji koalicije koja će parirati Iranu. Pompeo se u ponedjeljak sreo sa saudijskim kraljem Salmanom i princom Muhamedom bin Salmanom.

“Svijet bi trebalo da zna”, nastavio je Pompeo, “da ćemo nastaviti da obezbjeđujemo da se razumije da sav napor koji smo pokrenuli ima za cilj da uskrati Iranu resurse da podstiče teror, da gradi sisteme nuklearnog oružja, da gradi svoj raketni program. Mi ćemo im uskratiti resurse koji su im potrebni, kako bi očuvali bezbednim američke interese i američke građane širom svijeta.

Iran negira da izrađuje nuklearno oružje i potpisao je sporazum 2015. sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Njemačkom i ograničio svoje nuklearne aktivnosti, a za uzvrat dobio olakšice na sankcije. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!