Priča o djevojčici Mirsadi iz Bosanske Dubice kojoj se vršnjaci smiju jer mora sve da radi i nikada nije vidjela more dobila srećan epilog (VIDEO

Ona sama tanjira, ore, sije, vozi traktor, kreči kuće, brine za svu stoku. “Poslove radim preko dana a uveče prije spavanja uzmem i pročitam par lekcija da ne dobijem jedinicu. Omladina danas gleda kako bi išla u kafanu, pila, provodila se”, kaže Mirsada. Njeni vršnjaci, koji uglavnom slobodno vrijeme provode na drugačiji način, ne razumiju baš najbolje Mirsadine navike. “Na more nikad nisam otišla. Nisam osjetila taj miris mora, taj pijesak koji su svi u mom društvu osjetili i ušli u to more, a ja zavisi da li bih otišla na more, pošto imam sve više i više poslova u poljoprivredi”, kaže Mirsada

Foto: Printscreen

Nesvakidašnja priča o mladoj djevojci iz Bosanske Dubice koja se radeći najteže fizičke poslove svakodnevno bori da pomogne svojoj porodici, mnoge je u tom kraju ostavila bez riječi.

Mirsada Hadžić je učenica prvog razredna srednje škole. Ode desete godine bila je primorana da nauči sve poljoprivredne poslove. Otac joj se razbolio, a ona je zajedno sa majkom i sestrom, još kao dijete, imala samo jedan cilj – olakšati ocu njegovu nimalo laku svakodnevicu.

“Tada mi je bio period kad sam najviše radila. Uzorala sam cijelu zemlju, 100 dunuma. Oni koji će znati za dunume, znaju koliko je to”, priča Mirsada za dnevnick.com, prenio je face.ba.

Za ovu hrabru i izuzetno vrijednu djevojku mnogi u Bosanskoj Dubici imaju samo riječi hvale.

Ona sama tanjira, ore, sije, vozi traktor, kreči kuće, brine za svu stoku.

“Poslove radim preko dana a uveče prije spavanja uzmem i pročitam par lekcija da ne dobijem jedinicu. Omladina danas gleda kako bi išla u kafanu, pila, provodila se”, kaže Mirsada.

Njeni vršnjaci, koji uglavnom slobodno vrijeme provode na drugačiji način, ne razumiju baš najbolje Mirsadine navike.

“Najgore mi je i to mi je najžalije što se drugi ismijavaju na moj račun. Malo mi smeta ono, ali onako, pustim ih neka rade šta hoće. Njima na dušu. Ja da sam na njihovom mjestu, mene bi bilo sramota. Neki mi kažu: ‘Što ne izlaziš u grad’? Ja kažem ne mogu. Prije bih pomogla ocu nego trošila pare okolo”, kroz suze objašnjava Mirsada.

Zbog mnogo posla kojeg ima svaki dan Mirsada ne stiže da se maksimalno posveti ni školi, ali ni svom privatnom životu.

“Na more nikad nisam otišla. Nisam osjetila taj miris mora, taj pijesak koji su svi u mom društvu osjetili i ušli u to more, a ja zavisi da li bih otišla na more, pošto imam sve više i više poslova u poljoprivredi”, kaže Mirsada.

“Pomozite roditeljima dok ih imate, kad ih ne budete imali, žalićete”, rekla je ova srednjoškolka, koja svojim primjerom mnogima održala lekciju o tome kako bi trebalo da se djeca ophode prema svojim roditeljima i životu uopšte.

Nakon što je face.ba prenio prilog portala Dnevnick o njoj, mnogobrojni građani su im se javili i izrazili želju da joj pomognu.

“Realizovana akcija za odlazak na MORE! Samo par sati nakon što smo objavili da pokrećemo dvije akcije za našu volonterku i njenu porodicu, USPJELI SMO riješiti prvu‼ Zahvaljujući našem donatoru, porodici Hadžić će biti obezbjeđen odlazak na more”, napisali su iz UDR mladih Fokus te dodali: 

“Druga akcija još traje, a to je kupovina KRAVE za porodicu Hadžić. Naime, zbog očeve operacije u mjesecu maju, porodica je bila primorna prodati 10 krava kako bi platila operaciju. Svi koji žele novčano pomoći, donaciju mogu uplatiti lično na broj 065095795”, napisano je na njihovoj stranici.

Portalu face.ba su se javili i ljudi koji će samoinicijativno pomoći djevojčici, a organizovane su i grupe istih koji će isto uraditi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!