Đukanović primio jednog od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi: Tomašević impresioniran postojbinom

Tomašević je kazao da se lično uvjerio u dinamičan razvoj Crne Gore. Impresioniran onim što je vidio, kaže da je malo mjesta u svijetu na kojima se danas realizuju projekti kao u Crnoj Gori, koji donose višestruke benefite za ekonomiju, ali i za transfer znanja. Čestitao je predsjedniku Đukanoviću na stvaranju ambijenta u kojem se investitori osjećaju tako sigurnim.

Foto: Predsjednik.me

“To nije samo ulaganje, to je cijela strategija razvoja koja Crnu Goru pozicionira na svjetskoj mapi”, poručio je Tomašević

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u Miločeru jednog od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi, Federika Tomaševića iz Argentine, koji na njegov poziv boravi u Crnoj Gori.

Posjeta Tomaševića, vlasnika najveće banke u tri države, Argentini, Paragvaju i Urugvaju, uslijedila je nakon susreta sa predsjednikom Đukanovićem tokom posjete Latinskoj Americi u decembru prošle godine.

Potomak Slavomira Tomaševića iz Kruševica, koji je doselio u Argentinu još prije Velikog rata, rado se odazvao pozivu, s namjerom da se upozna sa korijenima svoje porodice, ali i razvojem Crne Gore i uslovima za ulaganja. On je tokom susreta i radnog ručka kojem su prisustvovale i supruge, istakao da mu je čast da se, nakon što je obišao okolinu Herceg Novog, odakle potiče njegova porodica, i crnogorsko primorje, sretne sa predsjednikom Đukanovićem.

Foto: Predsjednik.me

“Veoma sam inspirisan da napravimo još čvršće veze u biznisu, kulturi i drugim oblastima i da počnemo da uzgajamo ono što je posijano proteklih godina”, kazao je Tomašević, uz uvjerenje da poput njega i drugi potomci Crnogoraca, ne samo u Argentini, mogu i žele da učine što više za Crnu Goru, prije svega upoznajući se međusobno, ali i na svakom drugom polju.

Tomašević je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, kazao da se lično uvjerio u dinamičan razvoj Crne Gore. Impresioniran onim što je vidio, kaže da je malo mjesta u svijetu na kojima se danas realizuju projekti kao u Crnoj Gori, koji donose višestruke benefite za ekonomiju, ali i za transfer znanja. Čestitao je predsjedniku Đukanoviću na stvaranju ambijenta u kojem se investitori osjećaju tako sigurnim.

“To nije samo ulaganje, to je cijela strategija razvoja koja Crnu Goru pozicionira na svjetskoj mapi”, poručio je Tomašević.

Predsjednik Đukanović je zahvalio Federiku Tomaševiću za visoke ocjene o ostvarenjima Crne Gore, ističući da je najvažnija dimenzija povezivanja sa dijasporom obezbijediti potomcima naših iseljenika da upoznaju svoju zemlju i porodicu.

Foto: Predsjednik.me

“Te veze su dodatno vrijedne danas kada je Crna Gora članica NATO, ispred svih u EU integracijama, sa dobrim tempom ekonomskog razvoja”, kazao je Đukanović.

Važan impuls tom razvoju su investicije, ali ne samo zbog finansijskog ulaganja, već zbog usvajanja znanja i novih standarda, saglasio se predsjednik. 

Đukanović i Tomašević su se saglasili i da je crnogorska zajednica svuda prepoznata kao izuzetno vrijedna i uspješna, te da takav duh treba razvijati i u Crnoj Gori. Tomašević je obavijestio predsjednika da je odlučio da obezbijedi do pet stipendija za studente iz Latinske Amerike koji žele da studiraju na Fakultetu za crnogorski jezik na Cetinju, kao i prevod i izdavanje jedne knjige godišnje na španskom jeziku o Crnoj Gori. Obavijestio je takođe da će, impresioniran Crnom Gorom, on i supruga već ovog ljeta dovesti i svoje četvoro djece u Crnu Goru da vide odakle su im korijeni.

Pored banke Puente, osnovane 1915. godine, Federiko Tomašević veoma se uspješno bavi i distribucijom nafte i gasa, proizvodnjom i izvozom hrane, investicionim fondovima, finansijskim tržištima i nekretninama, a ima i velike posjede zemlje. Argentinsko izdanje Forbsa je prošle godine na naslovnoj strani nazvalo Tomaševića majstorom za pravljenje para… Tomašević ima i prestižni biznis centar u Londonu, gdje često boravi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!