Crna Gora zabranila djelovanje Ravnogorskog pokreta

Inicijativu za zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Građanska alijansa (GA) koja smatra da je reč o “nacionalističkom pokretu koji promoviše nacionlanu mržnju, zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svjetskog rata pobila hiljade nevinih i koju je kao takvu država proglasila fašističkom i da je ta presuda i dalje pravosnažna”

Duško Marković (Foto: GOV.ME)

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković odlučili su da zabrane djelovanje NVO Ravnogorski pokret zbog toga što je njen rad u suprotnosti s Ustavom Crne Gore.

Ravnogorski pokret registrovan je 18. aprila ove godine u MUP-u, a Marković je u istakao da je rješenje o upisu donijeto bez saznanja rukovodilaca MUP-a, javlja Radio Slobodna Evropa.

Rukovodilac MUP-a takođe ističe da je saznanje da je registrovanje Ravnogorskog pokreta izazvalo oštre reakcije dijela javnosti i da je pokrenuta inicijativa da se njegovo delovanje zabrani.

On dodaje da je u rješenju navedeno da je djelovanje ovog pokreta suprotno Ustavu, jer “zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral”.

Inicijativu za zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Građanska alijansa (GA) koja smatra da je reč o “nacionalističkom pokretu koji promoviše nacionlanu mržnju, zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svjetskog rata pobila hiljade nevinih i koju je kao takvu država proglasila fašističkom i da je ta presuda i dalje pravosnažna”.

“Kako država Crna Gora nije abolirala niti lustrirala četnički pokret, njihova registracija, odnosno njihovo djelovanje je suprotno Ustavu Crne Gore, pa u skladu sa tim podnosimo ovu inicijativu”, navedeno je u inicijativi Građanske alijanse o zabrani rada ovog pokreta, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!