SAD pokreću Peace Corps program u Crnoj Gori (VIDEO)

Grupa 10-12 Peace Corps volontera stići će u Crnu Goru 2020. godine i raditi u crnogorskim školama, podučavajući učenike engleskom jeziku zajedno sa crnogorskim nastavnicima. Volonteri će sa domaćim nastavnicima raditi takođe na angažovanju mladih u vannastavnim klubovima, obrazovnim kampovima i sportskim programima. Volonteri takođe mogu biti uključeni u druge projekte, kao što su inicijative ekonomskog razvoja, projekte zaštite životne sredine i druge. Peace Corps gradi ovaj program na uspjehu koji postiže u regionu i koristi iskustvo sadašnjeg programa u Albaniji za pokretanje i upravljanje novim naporima u Crnoj Gori

Foto: GOV.ME

Direktorka američkog Peace Corpsa (Pis kor) Jody Olsen (Džodi Olsen) potpisala je danas istorijski sporazum sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Zoranom Pažinom o pokretanju Peace Corps programa u Crnoj Gori.

Crna Gora će biti 142. država u kojoj će Peace Corps sprovoditi svoj program, i to kao produžetak postojećeg programa u Albaniji.

Crnogorska Vlada pozvala je Peace Corps da pokrene program u Crnoj Gori u avgustu 2018, prenosi me.usembassy.gov.

Na današnoj svečanosti potpisivanja sporazuma direktorka Olsen je kazala da Peace Corps ima tri osnovna cilja: da pomogne Crnoj Gori da realizuje potrebu za obučenim Peace Corps volonterima, da unaprijedi razumijevanje Amerikanaca u Crnoj Gori i pomogne Amerikancima da razviju dublje poštovanje i razumijevanje Crne Gore i njene kulture.

Foto: GOV.ME

“Današnje potpisivanje je svjedočanstvo bliskog partnerstva Sjedinjenih Država i Crne Gore. To je i potvrda naše posvećenosti zajedničkoj viziji svjetlije budućnosti Crne Gore i njenih susjeda na zapadnom Balkanu”, rekla je direktorka Olsen.

Potpredsjednik Vlade Pažin ocijenio je da je pokretanje programa američkog Peace Corpsa u Crnoj Gori još jedna ubjedljiva potvrda partnerstva, podrške i prijateljstva američke Vlade i američkog naroda prema Crnoj Gori i njenim građanima.

„Boravak američkih volontera u Crnoj Gori vidimo kao još jednu značajnu priliku da, kroz lične kontakte, crnogorski i američki građani obogaćuju svoja iskustva i znanja, stvarajući prijateljstva zasnovana na međusobnom razumijevanju i zajedničkim vrijednostima“, rekao je Pažin.

Foto: GOV.ME

Grupa 10-12 Peace Corps volontera stići će u Crnu Goru 2020. godine i raditi u crnogorskim školama, podučavajući učenike engleskom jeziku zajedno sa crnogorskim nastavnicima. Volonteri će sa domaćim nastavnicima raditi takođe na angažovanju mladih u vannastavnim klubovima, obrazovnim kampovima i sportskim programima. Volonteri takođe mogu biti uključeni u druge projekte, kao što su inicijative ekonomskog razvoja, projekte zaštite životne sredine i druge. Peace Corps gradi ovaj program na uspjehu koji postiže u regionu i koristi iskustvo sadašnjeg programa u Albaniji za pokretanje i upravljanje novim naporima u Crnoj Gori.

Peace Corps šalje Amerikance sa strašću angažovanja u inostranstvu, u ime Sjedinjenih Država, da rade s lokalnim zajednicama na stvaranju trajnih promjena. Volonteri razvijaju održiva rješenja za izazove u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju zajednica, poljoprivredi, životnoj sredini i razvoju mladih. Kroz iskustvo u Peace Corpsu, volonteri stiču jedinstveno razumijevanje kultura i životnu predanost službi koji im pomažu da se pripreme za uspješno pozicioniranje u današnjoj globalnoj ekonomiji. Otkako je predsjednik John F. Kennedy (Džon F. Kenedi) 1961. osnovao Peace Corps, više od 235.000 Amerikanaca svih uzrasta služilo je u 141 zemlji širom svijeta

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!