Četvorici optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije 100 godina zatvora

Presuda je izrečena tadašnjem šefu Resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću (30 godina), tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću (30 godina), pripadniku tog centra Ratku Romiću (20 godina), kao i Miroslavu Kuraku (20 godina), kome se zbog bjekstva sudilo u odsustvu

Slavko Ćuruvija (Foto: Printscreen)

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na maksimalne zakonske kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti zbog ubistva vlasnika i novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine. Ubice Ćuruvije osuđene su ukupno na 100 godina robije.

Presuda je izrečena tadašnjem šefu Resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću (30 godina), tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću (30 godina), pripadniku tog centra Ratku Romiću (20 godina), kao i Miroslavu Kuraku (20 godina), kome se zbog bjekstva sudilo u odsustvu. Za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Marković je osuđen zbog krivičnog dela podstekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Romiću i Radonjiću u kaznu se uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru. Njih dvojica su od jula 2017. godine u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Njima je danas produžena mjera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu), odnosno kućni pritvor.

Na ovu odluku suda i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, među kojima je Dada Vujasinović i Milana Pantića nisu još ni rasvijetljena, piše “Blic”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!