Tužilaštvo BiH formiralo predmet povodom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta (VIDEO)

Prijave se odnose na kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145. KZ BiH. Predmet je dodijeljen u rad Odjelu 3 Tužilaštva BiH, a postupajući tužilac će zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH

Foto: Printscreen/Klix.ba

Tužilaštvo BiH je, na temelju medijskih napisa, kao i dostavljenih prijava, formiralo predmet koji se odnosi na događaje koji su se zbili u nedjelju u Višegradu, odnosno u vezi s okupljanjem i postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta.

“Prijave se odnose na kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145. KZ BiH. Predmet je dodijeljen u rad Odjelu 3 Tužilaštva BiH, a postupajući tužilac će zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, piše Klix.ba.

Vlada Kantona Sarajevo juče je na elektronskoj sjednici donijela odluku da se Tužilaštvu BiH preda krivična prijava protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad kao organizatora obilježavanja godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

U nedjelju je održan najavljeni skup pripadnika Ravnogorskog pokreta, simpatizera ratnog zločinca i pripadnika četnikog pokreta Draže Mihailovića na godišnjicu njegovog hapšenja.

Tom prilikom u Višegradu su se mogle čuti poruke i pjesme koje su, nesumnjivo, u domenu govora mržnje, pozivanja na nasilje i istrebljivanje nesrpskog stanovništva.

Skup je održan na području gdje su u Drugom svjetskom ratu, ali i posljednjem ratu ’90-ih godina vršeni strašni ratni zločini, silovanja, ubistva i mučenja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!